Βόμβες στο Ισραήλ στέλνουν οι ΗΠΑ

Σημαντική στρατιωτική δύναμη έχουν αναπτύξει εδώ και τρεις ημέρες τα ισραηλινά στρατεύματα σε δύο σημεία επί του λιβανικού εδάφους, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Μεταβατικής Δύναμης του ΟΗΕ, στο Λίβανο, χωρίς όμως να δίνει αριθμητικά στοιχεία. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής πραγματοποιούνται περιορισμένης έκτασης επιδρομές στο νότιο Λίβανο. «Κατά κύριο λόγο εισχωρούμε λίγα χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος του Λιβάνου. Μάλλον αυτό θα αλλάξει, αλλά στην παρούσα φάση δε συζητάμε να γίνει μαζική χερσαία επέμβαση» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν κάλεσε το Ισραήλ να προσέξει πριν αποφασίσει να εισβάλλει στον Λίβανο, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάργκαρετ Μπέκετ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό στην περίπτωση που αποφασίσει να εισβάλει στο Λίβανο.
Ισραηλινά αεροπλάνα πραγματοποίησαν τρεις επιδρομές σήμερα βορείως της Βηρυτού στη διάρκεια των οποίων έπληξαν κεραίες τηλεόρασης και κινητής τηλεφωνίας. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε πως αεροσκάφη της έχουν πλήξει 150 στόχους στον Λίβανο το τελευταίο 24ωρο, κυρίως οπλοστάσια της Χεζμπολάχ, 11 εκτοξευτήρες ρουκετών και 12 οδικές αρτηρίες που συνδέουν τον Λίβανο με τη Συρία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης, η αμερικανική κυβέρνηση αποστέλλει εσπευσμένα στο Ισραήλ φορτίο με τηλεκατευθυνόμενες βόμβες μεγάλης ακρίβειας, τονίζοντας πως η αποκάλυψη αυτή ενδέχεται να προκαλέσει οργή στις αραβικές κυβερνήσεις, που πιστεύουν πως οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το Ισραήλ κατά τον ίδιο τρόπο που το Ιράν εξοπλίζει τη Χεζμπολά.
Διεθνής διάσκεψη στη Ρώμη
Την πραγματοποίηση στις 26 Ιουλίου στη Ρώμη διεθνούς διάσκεψης για το Λίβανο, με τη συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζας Ράις, κατόπιν πρότασης της Ρωσίας, επιβεβαίωσε η ιταλική κυβέρνηση. Για τη Μέση Ανατολή αναχώρησε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην περιοχή αναμένεται αύριο η Κοντολίζα Ράις. Από τη Βηρυτό, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Λίβανο έχει επιδεινωθεί και προειδοποίησε για καταστροφή.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα ΗΕ, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των απαχθέντων Ισραηλινών στρατιωτών. Παράλληλα υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη η λιβανέζικη κυβέρνηση να λάβει την απαραίτητη στήριξη για να προβεί σε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, στοχεύοντας στο να αποτρέψει νέες επιθέσεις της Χεζμπολά κατά του Ισραήλ.
Σχέδιο
Για σχέδιο μαζικής καταστροφής του Λιβάνου έκανε λόγο ο λιβανέζος πρέσβης στην Αθήνα, Ουίλιαμ Χαμπίμπ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα ο κ. Χαμπίμπ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την άμεση και αποτελεσματική παρουσία της Ελλάδας στην επιχείρηση επαναπατρισμού και την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Λίβανο. Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε τη στάση της Ελλάδας για άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί, χωρίς καθυστερήσεις, από τη διεθνή κοινότητα. Κάλεσε ακόμα το Συμβούλιο Ασφαλείας, ως θεματοφύλακα της σταθερότητας και της ειρήνης, να αξιοποιήσει το ρόλο και τις δυνατότητές του για να βγούμε από το αδιέξοδο.
Πηγή: skai.gr