Βόμβα στην αυτοκινητοπομπή του προέδρου του Κοσόβου

Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, το πρωί στην Πρίστινα. «Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά και με εύλογο προβληματισμό τις εξελίξεις» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κάλαθο αχρήστων σε κεντρική οδική αρτηρία και εξερράγη τη στιγμή που η προεδρική φάλαγγα περνούσε από το σημείο κατευθυνόμενη προς τον τόπο συνάντησης του Ρουγκόβα με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.
Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σολάνα, ο Ρουγκοβα απέδωσε την απόπειρα δολοφονίας του σε κύκλους που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση του Κοσόβου.
Η έκρηξη σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά τη παραίτηση του πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, πρώην αρχηγού των αλβανών ανταρτών, ο οποίος παραδόθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσόβου (1998-1999). Η παραίτηση του Χαραντινάι προκάλεσε ανησυχίες για αναζωπύρωση της αναταραχής στο Κόσοβο έπειτα από τις αντισερβικές ταραχές τον Μάρτιο του 2004 και το ΝΑΤΟ έσπευσε να ενισχύσει την παρουσία του στην επαρχία.
Πηγή: skai.gr