Βολιβία: Σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων μετά από 9 μήνες λόγω κορωνοϊού

Η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι προσεχώς θα επιτρέψει να ξαναρχίσουν αθλητικές συναντήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θρησκευτικές λειτουργίες και πολιτικές συγκεντρώσεις, που ανεστάλησαν από τον Μάρτιο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Πήραμε την απόφαση να αρχίσουμε να επιτρέπουμε εκ νέου πολιτιστικές, αθλητικές, θρησκευτικές και πολιτικές δραστηριότητες» και συγκεντρώσεις, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο καρδιολόγος Έντγκαρ Πόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση «θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις επαρχίες και τους δήμους για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων βιοασφάλειας», ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος δεύτερου κύματος μολύνσεων, που εκτιμάται ότι απειλείται να εκδηλωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, διευκρίνισε.

Οι αρχές ελπίζουν όμως ότι η χώρα θα έχει πλέον αρχίσει μαζική εκστρατεία εμβολιασμού για την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Ως εδώ η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 9.000 ανθρώπους από το σύνολο των 144.000 που προσβλήθηκαν.

Τον Μάρτιο, η μεταβατική κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που προοδευτικά χαλάρωσαν. Όμως εξακολουθεί να εφαρμόζεται η απαγόρευση των πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, των αθλητικών συναντήσεων και των γαστρονομικών υπηρεσιών, με εξαιρέσεις.

Η απόφαση να επιτραπεί να γίνονται πολιτικές συγκεντρώσεις ανακοινώθηκε ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των κυβερνητών των επαρχιών και των δημάρχων, τον Μάρτιο του 2021.

Η χώρα των Άνδεων διατηρεί μέχρι στιγμής κλειστά τα σύνορά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ