Βολιβία: Ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου Εβο Μοράλες

Ο γενικός εισαγγελέας της Βολιβίας κατηγόρησε χθες Δευτέρα τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες, πολιτικό πρόσφυγα στην Αργεντινή, για «τρομοκρατία» και «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», διέταξε να συλληφθεί και να προφυλακιστεί.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην προέδρου (2006-2019) αφορά τη «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» αλλά και «τρομοκρατικές» ενέργειες που φέρεται να «συντόνιζε» προσωπικά, ιδίως μια φερόμενη προσπάθεια να στηθούν μπλόκα, «να περικυκλωθούν οι πρωτεύουσες» των περιφερειών της Βολιβίας, για να μη φθάνουν τρόφιμα σ’ αυτές, κατά τη διάρκεια των «συγκρούσεων του 2019», ανέφερε ο εισαγγελέας σε ανακοίνωσή του.

Οι κατηγορίες μοιάζουν να βασίζονται σε καταγραφή τηλεφωνικής συνδιάλεξης του πρώην αρχηγού του κράτους με ηγετικό στέλεχος των κοκαλέρος, των καλλιεργητών κόκας, στην οποία ο Μοράλες ακούγεται να προτρέπει τον συνδικαλιστή να οργανώσει μπλόκα, να κλείσει δρόμους που οδηγούν στις πόλεις ώστε να μην μπορούν να ανεφοδιαστούν με τρόφιμα, εν μέσω των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, προτού αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα τον Νοέμβριο.

Οι διαδηλώσεις υπέρ και εναντίον του Μοράλες έδιναν κι έπαιρναν επί εβδομάδες μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, αποτέλεσμα που αμφισβήτησε η αντιπολίτευση. Μετά την εγκατάλειψη του σοσιαλιστή πρώην προέδρου από την αστυνομία και τον στρατό, ο Μοράλες αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του και να εγκαταλείψει τη χώρα. Τον διαδέχθηκε η ως τότε γερουσιάστρια της δεξιάς Τζανίνε Άνιες, σε μεταβατικό ρόλο.

Από την εξορία στην Αργεντινή, ο πρώην πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες. «Παράνομα και κατά τρόπο αντισυνταγματικό, η εισαγγελία στη Λα Πας εκδήλωσε την πρόθεση να μου ασκήσει δίωξη για τρομοκρατία» με βάση χαλκευμένα αποδεικτικά στοιχεία, ανέφερε ο Μοράλες μέσω Twitter. Πρόσθεσε πως η απαγγελία των κατηγοριών αυτών αποτελεί«επιπρόσθετο τεκμήριο» του «συστηματικού πολιτικού διωγμού από πλευράς της de facto κυβέρνησης» της Άνιες σε βάρος του.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Μοράλες.

Η εισαγγελία είχε ήδη εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Μοράλες τον Δεκέμβριο του 2019, για ακριβώς τα ίδια αδικήματα. Είχε κατόπιν ανακοινώσει πως θα ζητούσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ, χωρίς πάντως να υπάρξει συνέχεια. Τον Φεβρουάριο, η εισαγγελία άρχισε να διενεργεί κι άλλη έρευνα σε βάρος του, για εκλογική νοθεία. Ως τώρα δεν έχει υπάρξει εξέλιξη.

«Η δημοκρατία και το κράτος του δικαίου θα επιστρέψουν προσεχώς στη Βολιβία», διαβεβαίωσε ο πρώτος αυτόχθων που αναδείχθηκε στην προεδρία της χώρας των Άνδεων.

Η κυβέρνηση της Άνιες κατηγορεί συχνά το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα του Μοράλες, ότι επιδιώκει να προκαλεί δυσαρέσκεια στον πληθυσμό για να την εκμεταλλευθεί πολιτικά στις εκλογές, που προγραμματίζεται να διεξαχθούν την 6η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις επιθέσεις της εναντίον του MAS, το οποίο έχει ευρεία πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ενόψει εκλογών. Η Άνιες θα διεκδικήσει την προεδρία τον Σεπτέμβριο.

Ο Μοράλες δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, καθώς η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε. Είχε ήδη δεσμευθεί ότι δεν θα διεκδικούσε την προεδρία. Ο υποψήφιος του κόμματός του προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ