Κλείσιμο

Βολές Μπαρνιέ κατά Τζόνσον: Άλλο Καναδάς, άλλο Βρετανία...

«Θα είναι μία δύσκολη διαπραγμάτευση», προειδοποιεί ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ. «Θα γίνει πολύ σκληρή διαπραγμάτευση», προβλέπει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ΚΟ του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο λόγος για τις συνομιλίες που καθορίζουν τη μελλοντική σχέση της «Ευρώπης των 27» με το Λονδίνο, μετά το Brexit. Αν οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να αποφύγουν ένα άτακτο Brexit μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου χάριτος στα τέλη του 2020, η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, με στόχο να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Έντεκα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε η Ελβετία για να διαπραγματευθεί τη σχέση της με την ΕΕ. Μπορεί η Βρετανία να τα καταφέρει σε έντεκα μήνες; Στις Βρυξέλλες όλοι το θεωρούν δύσκολο έως αδύνατο, όταν μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αισθάνεται πολιτικά ενισχυμένος μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ποντάρει στον παράγοντα χρόνο και προτείνει μία εμπορική συμφωνία αντίστοιχη με εκείνη που έχει εξασφαλίσει ο Καναδάς.

Δασμοί και ποσοστώσεις από Ιανουάριο;

Σήμερα στο Στρασβούργο ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθαρίζει ότι, για τους Ευρωπαίους, η περίπτωση του Καναδά δεν συγκρίνεται με εκείνη της Μ. Βρετανίας. «Με τον Καναδά γνωρίζαμε ότι αν δεν είχαμε συμφωνία, μπορούμε να παρατείνουμε τη διαπραγμάτευση ώσπου να βρεθεί συμφωνία και μέχρι να επιτευχθεί αυτό θα ισχύει το στάτους κβο», υπενθυμίζει ο Μπαρνιέ. Εδώ όμως, επισημαίνει, δεν μπορεί να ισχύσει το στάτους κβο και αν δεν επέλθει συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο, η Βρετανία θα θεωρείται «τρίτη χώρα» και κατά συνέπεια θα πρέπει να επιβληθούν ποσοστώσεις και δασμοί στις εισαγωγές βρετανικών προϊόντων.

Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα της αλιείας ο Μπαρνιέ, ο οποίος παλαιότερα είχε διατελέσει υπουργός Αλιείας στη Γαλλία, ξεκαθάρισε ότι «συνδέεται με τα εμπορικά θέματα και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης». Λεπτομέρειες για τη στάση των Ευρωπαίων αναμένονται στο ψήφισμα που θα υιοθετήσει την Τετάρτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 

Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
 

Πηγή: skai.gr