Κλείσιμο

Βοήθεια για τα θύματα του trafficking

Πελάτες γυναικών θυμάτων του εμπορίου λευκής σαρκός είναι η πλειοψηφία αυτών που ζητούν βοήθεια για τις γυναίκες αυτές , σύμφωνα με όσα δήλωσε η Σελίν Αρσλάν, στέλεχος του Γραφείου του ΙΟΜ στη Άγκυρα.

Σύμφωνα με την κ. Αρσλάν, το 22% των τηλεφωνημάτων στη γραμμή βοήθειας 157 του ΙΟΜ Τουρκίας για τα θύματα του trafficking, προέρχεται από πελάτες γυναικών που εκδίδονται παρά τη θέλησή τους, το 18% από τα ίδια τα θύματα, το 9% από κάποιον φίλο του θύματος, το 5% από κάποιον γείτονα και ανάλογο ποσοστό από μάρτυρα της \συναλλαγής\, ένα πολύ μικρό ποσοστό από συγγενή του θύματος, τον σύζυγό του ή από άλλες πηγές. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό (34%), αυτοί που τηλεφωνούν στη γραμμή βοήθειας του ΙΟΜ Τουρκίας, δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.

Το Γραφείο του ΙΟΜ στην Τουρκία παρείχε βοήθεια σε 62 θύματα του παράνομου εμπορίου ανθρώπων το 2004, σε 220 το 2005, σε 191 έναν χρόνο αργότερα και σε 42 το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή συνολικά σε 515 άτομα.

Τα περισσότερα θύματα της περιόδου 2004 2007 (πρώτο τρίμηνο) προέρχονται από τη Μολδαβία (171 συνολικά), την Ουκρανία (114) και τη Ρωσία (77), ενώ τον \χάρτη\ του trafficking στην Τουρκία σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Γραφείου του ΙΟΜ στη χώρα συμπληρώνουν τα θύματα από το Κιργιστάν (48), το Ουζμπεκιστάν (31), το Αζερμπαϊτζάν (16), το Τουρκμενιστάν (9), το Καζακστάν (8), τη Γεωργία και τη Λευκορωσία (7), τη Βουλγαρία (6) και τις Αρμενία, Κολομβία, Ουγκάντα και Τυνησία (από ένα).

Από τα 42 θύματα του εμπορίου λευκής σαρκός φέτος, στην Τουρκία, τα περισσότερα (33) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 1824 ετών, ενώ έχει καταγραφεί και μία περίπτωση ανηλίκου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων (41 από τα 42) είναι γυναίκες και το ένα άνδρας και οι περιοχές της Τουρκίας όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα είναι οι: Αντάλια (18), Κωνσταντινούπολη (13), Εντίρνε (4), Σμύρνη (2) και Τραπεζούντα, Ντούζτζε, Άγκυρα, Ιγκντίρ και Ντενιζλί (από ένα).

Ποσοστό 85,7% των θυμάτων των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην Τουρκία αφορούν τη σεξουαλική εκμετάλλευση και σε μικρότερο βαθμό το trafficking εργασίας.
Πηγή: skai.gr