VMRO:  Οδυνηρή, ταπεινωτική, η Συμφωνία των Πρεσπών – Πραγματικότητα που δε μάς αρέσει...

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά την επικράτηση του κόμματός του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη χώρα, ζήτησε εκ νέου τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.
 
Ο Μίτσκοσκι, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στα Σκόπια, υποστήριξε ότι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό είναι απαραίτητη προκειμένου, όπως είπε, να σχηματιστεί μία σταθερή κυβέρνηση, ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
 
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών παραδέχθηκε ότι αποτελεί πραγματικότητα, η οποία όμως δεν αρέσει στον ίδιο και θα ήθελε να την αλλάξει αν έρθει στην εξουσία, όμως αν αυτή δεν γίνεται σεβαστή θα υπάρξουν προβλήματα.
 
«Μας αρέσει αυτή η πραγματικότητα; Όχι δεν μας αρέσει, σας λέω ότι δεν μας αρέσει. Όμως εάν αυτή η πραγματικότητα δεν γίνει σεβαστή στο πλαίσιο της διοικητικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του κράτους, τότε θα έχουμε πρόβλημα με άλλες περιπτώσεις - με την εισαγγελία, τη δικαιοσύνη κλπ. Εάν με ρωτάτε αν θα εργαστούμε προκειμένου αυτή την πραγματικότητα, μία μέρα που θα έχουμε την ευκαιρία να την αλλάξουμε, σας λέω ναι θα εργαστούμε να την αλλάξουμε. Αλλά στην παρούσα φάση αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία λειτουργούμε όλοι εμείς ως πολίτες της ‘Μακεδονίας’ και αυτή η πραγματικότητα είναι τόσο οδυνηρή, ταπεινωτική για όλους εμάς που νιώθουμε τη ‘Μακεδονία’ και μόνο τη ‘Μακεδονία’ ως πατρίδα μας» ανέφερε ο Μίτσκοσκι, κληθείς να απαντήσει εάν το VMRO-DPMNE θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία.

Πιθανότητες πρόωρων βουλευτικών εκλογών 
 
 
Μόλις χθες, η κυβέρνηση του υπό παραίτηση πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως τα κόμματα που απαρτίζουν τον παρόντα κυβερνητικό συνασπισμό επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και τάχθηκαν κατά των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά την ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές, δήλωσε το βράδυ της περασμένης Κυριακής πως αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα αυτή και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και από αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο ο Ζάεφ, κατά την δήλωση παραίτησής του, σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ακόμη 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει την θητεία της και πρέπει να συνεχίσει το έργο της.
 
Μέχρι στιγμής, ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ζάεφ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής τις προσεχείς ημέρες.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ