Βιβλική καταστροφή στη Μιανμάρ

Βιβλική καταστροφή στη Μιανμάρ από τον κυκλώνα Ναργκίς, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τις 22.500, ενώ άλλοι 41.000 αγνοούνται.

Την ίδια ώρα, η Ινδία κατηγορεί το στρατιωτικό καθεστώς ότι δεν ειδοποίησε τους πολίτες για την επερχόμενη καταστροφή, παρ' όλο που είχε ενημερωθεί 48 ώρες πριν.

Υπηρεσίες αρωγής κάλεσαν την Τετάρτη το καθεστώς στη Μιανμάρ να επιτρέψει την απευθείας διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς οι ασθένειες, η πείνα και η δίψα αποτελούν απειλές για τους εκατοντάδες χιλιάδες επιζώντες.

Εργαζόμενοι των υπηρεσιών αρωγής έδιναν μάχη για να διανείμουν τρόφιμα και πόσιμο νερό στους επιζώντες, ενώ η χούντα δέχεται έντονη κριτική από ξένες κυβερνήσεις για την απραξία της ενώπιον της καταστροφής.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι το προσωπικό των υπηρεσιών του Οργανισμού ακόμη αναμένει βίζες από το στρατιωτικό καθεστώς, που ανέφερε ότι η είσοδός των ξένων στη χώρα θα πρέπει να γίνει κατόπιν διαπραγμάτευσης.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δηλώνουν ότι ακόμη δεν μπορούν να εκτιμήσουν το πλήρες μέγεθος της καταστροφής, ειδικά στην περιοχή του δέλτα, όπου ολόκληρες πόλεις αφανίστηκαν.

Στην πόλη Μπογκαλάυ, στο δέλτα, το 95% των κατοικιών καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τον υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας του καθεστώτος, Μάουνγκ Μάουνγκ Σουέ.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένα παλιρροϊκό κύμα 3,5 μέτρων, είπε.

Δορυφορικές εικόνες της NASA έδειξαν ότι σχεδόν όλες οι παράκτιες περιοχές στην Μιανμάρ βρίσκονται, πλέον, κάτω από το νερό.

Τηλεοπτικές εικόνες από τη ζώνη της καταστροφής απεικονίζουν ισοπεδωμένα χωριά, διαλυμένες γέφυρες και επιζώντες που είναι αναγκασμένοι να διαμένουν στην ύπαιθρο.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι άρχισε να διανέμει 800 τόνους τροφίμων στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, περιλαμβανομένης της Γιανγκόν, όμως τόνισε πως πολλές περιοχές παραμένουν απρόσιτες.

Η Ουάσινγκτον, ένας από τους εντονότερους επικριτές του στρατιωτικού καθεστώτος, ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας 3,25 εκατ. δολαρίων.

Ξένη βοήθεια αξίας 10 εκατ. δολαρίων άρχισε να φθάνει στη χώρα μέσω Ταϊλάνδης.
Πηγή: skai.gr