ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΝΤ. ΜΙΤΣΟΥΝΟΒΙΤΣ

Ο Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς γεννήθηκε το 1930, σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, όπου και έκανε το διδακτορικό του. Το 1968 πρωτοστάτησε στην εξέγερση των φοιτητών κατά του τιτοϊκού καθεστώτος. Εξαιτίας της στάσης του αυτής απομακρύνθηκε το 1975 από τη θέση του καθηγητού της Φιλοσοφικής σχολής. Ενεργά συμμετείχε στην κίνηση των διανοούμενων του «Praxis» που ασκούσε έντονη κριτική στην κομμουνιστική πρακτική και ιδεολογία.
Το 1989 ίδρυσε το Δημοκρατικό κόμμα από το οποίο αργότερα, μετά από πολλαπλές διασπάσεις, προέκυψαν τα περισσότερα κόμματα της σημερινής πολιτικής σκηνής.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία ο Μιτσούνοβιτς πρόβαλλε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα ως προϋπόθεση για την οικονομική ευημερία και υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των θεσμών και τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών.
Τ. ΝΙΚΟΛΙΤΣ
Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς γεννήθηκε το 1952. Οικογενειακοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Νομική σχολή και έτσι από νεαρή ηλικία άρχισε να δουλεύει σε διάφορες εταιρίες, κυρίως κατασκευαστικές, στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Το 1991 μαζί με τον εθνικιστή, Βόισλαβ Σέσελι ιδρύουν το ``Σερβικό Ριζοσπαστικό κόμμα`` (SRS). Εκλέγεται αντιπρόεδρος του κόμματος και αργότερα αναπληρωτής προέδρου.
Είναι εκφραστής των ακραίων εθνικιστών και στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε επιστροφή των σερβικού στρατού στο Κόσοβο και συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα στη βάση όμως της αμοιβαιότητας και της ισοτιμίας.
Πηγή: skai.gr