Βίντεο από κατασκοπευτικό με τον Μπιν Λάντεν παρουσιάστηκε στις Η.Π.Α.

Ένα βίντεο που τράβηξε η CIA το 2000 και πιστεύεται ότι δείχνει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σε ένα στρατόπεδο της Αλ Κάιντα, αποδεικνύει το πόσο κοντά στη σύλληψή του είχε φτάσει η Ουάσινγκτον πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Όμως το μη επανδρωμένο και μη εξοπλισμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος που τον εντόπισε δεν ήταν σε θέση να ανοίξει πυρ εναντίον του.
Το βίντεο τραβήχτηκε το Σεπτέμβριο του 2000 και δείχνει έναν πολύ ψηλό άντρα, ντυμένο στα λευκά και περικυκλωμένο από πολλούς άλλους με σκούρες ενδυμασίες σε ένα στρατόπεδο του Αφγανιστάν γνωστό ως Αγρόκτημα Ταρνάκ.
Λόγω της μεγάλης απόστασης δεν διακρίνονται τα πρόσωπα όμως η αμερικανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι ο άνδρας στα λευκά είναι ο Μπιν Λάντεν, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Οι εικόνες αυτές, που είχαν κρατηθεί απόρρητες, προβλήθηκαν από το αμερικανικό δίκτυο NBC. Ηδη διεξάγεται έρευνα στην Ουάσινγκτον για να διαπιστωθεί πώς διέρρευσε το βίντεο στα μέσα ενημέρωσης.
Το φθινόπωρο του 2000, όταν τραβήχτηκε το βίντεο, οι αμερικανικές αρχές δεν ήταν σίγουρες ότι θα μπορούσαν να οργανώσουν αρκετά γρήγορα μια επιτυχημένη επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν.
Οι πύραυλοι Κρουζ θα χρειάζονταν αρκετές ώρες για να φτάσουν στο στόχο τους ενώ ο βομβαρδισμός από αέρος θα απαιτούσε από τα αμερικανικά αεροσκάφη να μπουν στον εναέριο χώρο χωρών με τις οποίες δεν υπήρχε συνεργασία.
Η σύλληψη του Μπιν Λάντεν είναι από τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα στις Η.Π.Α. ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον δεν έκανε αρκετά για να τον συλλάβει, ενώ οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον νυν πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι απέσυρε σημαντικές δυνάμεις από το κυνήγι του ηγέτη της Αλ Κάιντα προκειμένου να εξαπολύσει τον πόλεμο στο Ιράκ.
Πηγή: skai.gr