Κλείσιμο

Βέτο Μπους για βλαστοκύτταρα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους άσκησε βέτο στη νομοθεσία που προέβλεπε την χρηματοδότηση από ομοσπονδιακούς πόρους, της έρευνας για την παραγωγή
βλαστοκυττάρων.

Το σχετικό νομοσχέδιο, είχε εγκριθεί νωρίτερα από την ελεγχόμενη από τους δημοκρατικούς Γερουσία και προβλέπει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της έρευνας στα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα.

Η έρευνα με την χρήση ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων, έχει δώσει ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από εκφυλιστικές ασθένειες και την οποία έχουν στηρίξει και πολλές διασημότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανάμεσα τους και ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Τζέι Φοξ, ο οποίος πάσχει από Πάρκινσον.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ανήθικη "την καταστροφή της ανθρώπινης ζωής".

Από την άλλη πλευρά, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι "βάζει την ιδεολογία πάνω από την επιστήμη και την πολιτική πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων".

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ασκήσει βέτο μόλις τρεις φορές κατά την διάρκεια της μέχρι τώρα προεδρίας του, δύο από αυτές για το θέμα αυτό.

Ο Τζόρτζ Μπους παίρνει έτσι ένα μεγάλο ρίσκο, αφού το 68% των αμερικανών, όπως και η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία, τάσσονται υπέρ της έρευνας με τη χρήση ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων.
Πηγή: Πηγή: BBC (Στέφη Μπαρμπετσέα)