Βέτο για τα κοινωφελή ιδρύματα άσκησε ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ άσκησε βέτο στο σχέδιο νόμου περί κοινωφελών ιδρυμάτων, ο οποίος απέβλεπε να βελτιώσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας των μικρών κοινοτήτων, όπως της χριστιανικής και της εβραϊκής, και έστειλε το σχέδιο νόμου στη Βουλή για νέα συζήτηση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CNNTurk ο Τούρκος πρόεδρος ζητά να επανεξεταστούν τα άρθρα 5, 11, 12, 14, 16, 25, 41 και 68. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι διατάξεις αυτών των άρθρων αποδίδουν στα κοινωφελή ιδρύματα οικονομικά δικαιώματα τα οποία ξεπερνούν το στόχο τους που περιορίζεται στο φιλανθρωπικό έργο.
"Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν τα ιδρύματα αυτά ως οικονομικοί δρώντες ή ως πρότυπα πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης ή ως μη κυβερνητικές οργανώσεις» δήλωσε ο κ. Σεζέρ.
Κύριος στόχος του σχεδίου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου, ήταν να προετοιμάσει το δρόμο ώστε τα κοινωφελή ιδρύματα (κυρίως ελληνικά, αρμενικά ή εβραϊκά) να επανακτήσουν τις ιδιοκτησίες τους, τις οποίες έχει αναλάβει το κράτος από το 1974, με βάση αμφισβητούμενη δικαστική απόφαση.
Πηγή: skai.gr