Δυσαρέσκεια Βερολίνου: "Νέο χαμηλό" οι δηλώσεις Ερντογάν κατά του Μακρόν

Τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που έβγαλε τον Εμανουέλ Μακρόν… ουσιαστικά τρελό.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Τούρκου Προέδρου εναντίον του Γάλλου ομολόγου του ως «νέο χαμηλό». Η Γερμανία «είναι αλληλέγγυα με τη Γαλλία» στον αγώνα κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών, τόνισε ο Μάας στο Βερολίνο. 

Εξέφρασε επίσης «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι είναι εχθρικός στο Ισλάμ στη διαμάχη για τα σκίτα του Μωάμεθ ενώ μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «ο Μακρόν χρειάζεται ψυχίατρο».

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, καθιστά επιτακτική την ανάγκη συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών την Πέμπτη, νωρίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου που είχε προγραμματιστεί. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για κυρώσεις αναμένονται το Δεκέμβριο. 

Τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν καταδικάσαν την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέ Μπορέλ. 

Αστυνομική έφοδος σε τζαμί

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε και την κριτική του Ταγίπ Ερντογάν για την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε ένα τζαμί στο Βερολίνο. Ο τούρκος πρόεδρος καταγγέλλει την έφοδο ως ισλαμοφοβική πράξη και παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η γερμανική αστυνομία ενεργεί «με βάση το δίκαιο και το νόμο», αντίτεινε σήμερα ο κ. Ζάιμπερτ. Όπως διαβεβαίωσε, καθένας στη Γερμανία που υπηρετεί ειρηνικά τη θρησκεία του, προστατεύεται από το Σύνταγμα. Εξαιτίας της υπόνοιας απάτης που αφορά κρατικές επιδοτήσεις, η αστυνομία του Βερολίνου διεξήγαγε την περασμένη Τετάρτη έρευνες σε επιχειρήσεις και ένα τζαμί που διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική ισλαμιστική οργάνωση «Μίλι Γκερούς». 

 

Πηγή: skai.gr