Βερολίνο: «Εσωτερική υπόθεση» η παραίτηση Νταβούτογλου

«Το λαμβάνουμε υπόψη» και «πρόκειται για εσωτερική υπόθεση» στην Τουρκία - αυτές οι δύο δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Γκέοργκ Στράιτερ είναι χαρακτηριστικές για τον τρόπο με την οποίο αντιμετωπίζει το Βερολίνο την επικείμενη παραίτηση του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Μιλώντας στο σημερινό μπρίφινγκ ο κ. Στράιτερ επισήμανε ότι η συνεργασία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ήταν «εξαιρετική» τόσο με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον κ. Νταβούτογλου. Όπως πρόσθεσε ακόμη: «αναμένουμε ότι αυτή η καλή και εποικοδομητική συνεργασία θα συνεχιστεί και με τον νέο Τούρκο Πρωθυπουργό».

Η συμφωνία αφορά την Τουρκία και όχι τον Πρωθυπουργό

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η παραίτηση Νταβούτογλου θέτει σε κίνδυνο την συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Στράιτερ τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια συμφωνία με τον νυν Πρωθυπουργό αλλά με την Τουρκία. Η Γερμανία αναμένει από την Άγκυρα να εφαρμόσει τη συμφωνία σε όλα της σημεία. Το ίδιο ισχύει όμως και για την ΕΕ. Τα πρώτα αποτελέσματα της υλοποίησης της συμφωνίας αναφορικά με τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων και με την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσφύγων είναι πάντως θετικά.

Ερωτηθείς στο ίδιο μπρίφινγκ για την πρόταση της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τις ελαφρύνσεις στο θέμα της βίζας για τούρκους υπηκόους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι για την απάντηση του, το Βερολίνο δεν πρόκειται να χρειαστεί εβδομάδες.

Πηγή: Πηγή: DW - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο