Βερολίνο: Επαναπατρισμός της Γερμανίδας συζύγου και των παιδιών τζιχαντιστή

Δικαστήριο του Βερολίνου αποφάσισε για πρώτη φορά ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δεχθεί την επιστροφή συγγενών ενός μαχητή του ISIS, ανέφερε η Sueddeutsche Zeitung την Πέμπτη.

Με απόφαση του δικαστηρίου, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι υποχρεωμένο να εντοπίσει αμέσως τα τρία μικρά παιδιά που βρίσκονται τώρα στο στρατόπεδο προσφύγων Al-Hawl στην βορειοανατολική Συρία και στη συνέχεια να εξασφαλίσει την επιστροφή τους με τη μητέρα τους στην Γερμανία, ανέφερε η εφημερίδα.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι η μητέρα των παιδιών προέρχεται από την Κάτω Σαξονία και ότι τα παιδιά μπορούν «να επικαλεστούν απευθείας» το συνταγματικό δικαίωμα της κρατικής προστασίας.

«Όχι» της Γερμανίας σε αίτημα των ΗΠΑ για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Συρία
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το υπουργείο δήλωσε ότι ήταν έτοιμο να εγκρίνει τον επαναπατρισμό των παιδιών ηλικίας οκτώ, επτά και δυο ετών, από στρατόπεδα με απελπιστικά δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης. Ωστόσο, εν τέλει ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν υποχρεωμένο να βοηθήσει τη μητέρα τους να επιστρέψει στην Γερμανία, καθώς οι σύζυγοι μαχητών της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS δημιουργούν κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αφήσει ανοιχτό το θεμελιώδες νομικό ζήτημα του εάν οι ενήλικοι υποστηρικτές της οργάνωσης πρέπει να επιτρέπεται επιστρέφουν στην Γερμανία. Εντούτοις, έκρινε στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι μια «μεμονωμένη επιστροφή» των παιδιών δεν είναι δυνατή και ότι η μητέρα πρέπει επίσης να μεταφερθεί στη Γερμανία.