Βερολίνο 1945 με τον φακό του Ρόμπερτ Κάπα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σπάνιες φωτογραφίες του θρυλικού Ρόμπερτ Κάπα στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Βερολίνο. Εκτίθενται για πρώτη φορά στη Νέα Συναγωγή μέχρι τον Μάιο του 2021.

Ο Ρόμπερτ Κάπα, ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του 20ου αι. και αργότερα συνιδρυτής του πρακτορείου Μάγκνουμ μαζί με τον Καρτιέ-Μπρεσόν, είχε πάει στο Βερολίνο το 1945 με αποστολή του LIFE για να απαθανατίσει την πόλη στα ερείπια μετά το τέλος του Β' ΠΠ. Οι φωτογραφίες κάπου εξαφανίστηκαν και τώρα εκτίθενται για πρώη φορά, από Σεπτέμβριο του 20 μέχρι Μάιο του 21, στη Νέα Συναγωγή του Βερολίνου.

Ο Ρόμπερτ Κάπα (22 Οκτωβρίου 1913 – 25 Μαΐου 1954) ήταν Ούγγρος πολεμικός φωτογράφος και φωτορεπόρτερ που κάλυψε πέντε διαφορετικούς πολέμους: τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, τον Β΄ Σινοϊαπωνικό πόλεμο, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλη την Ευρώπη, τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο του 1948, και τον Πρώτο Πόλεμο της Ινδοκίνας.

Κατέγραψε την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Λονδίνο, την Βόρειο Αφρική, την Ιταλία, την Απόβαση της Νορμανδίας στην παραλία Όμαχα (Omaha Beach) και την απελευθέρωση του Παρισιού. Οι εν δράσει φωτογραφίες του, όπως εκείνες που ελήφθησαν κατά την απόβαση στη Νορμανδία το 1944, απεικονίζουν τη βία του πολέμου με μοναδικό τρόπο. Το 1947, ο Κάπα υπήρξε ο συνιδρυτής του Magnum Photos με, ανάμεσα σε άλλους, τον Γάλλο φωτογράφο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν.

Ο οργανισμός αυτός υπήρξε το πρώτο συνεργατικό πρακτορείο για ανεξάρτητους φωτογράφους σε παγκόσμια κλίμακα.

Πηγή: Deutsche Welle