Κλείσιμο

Βενεζουέλα: Ποια κρίση, φυσιολογικός ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν

«Απολύτως φυσιολογικός» διατείνεται η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι είναι ο αριθμός των πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα. Σημειώνει μάλιστα ότι η κατάσταση στη χώρα έχει μεγαλοποιηθεί και ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η παρέμβαση των ξένων δυνάμεων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Μια κανονική μεταναστευτική ροή υπάγεται σε ανθρωπιστική κρίση προκειμένου να δικαιολογηθεί η διεθνής παρέμβαση στη Βενεζουέλα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας Delcy Rodriguez σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε.

Επέκρινε τους ξένους οργανισμούς λέγοντας ότι βασίζονται στα στοιχεία που παρέχουν για τη Βενεζουέλα άλλες χώρες, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τα στοιχεία που έχει η ίδια η χώρα.

Τον περασμένο μήνα η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση στη Βενεζουέλα πλησιάζει αυτήν που έπληξε την ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από το 2015, εξαιτίας της σφοδρής οικονομικής κρίσης στη χώρα, ανέρχεται στα σχεδόν 2,5 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνονται προς τη Βραζιλία, την Χιλή, την Κολομβία, το Περού και τον Ισημερινό, ο οποίος μόνο φέτος έχει δεχτεί περισσότερους από μισό εκατομμύριο μετανάστες από τη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή τη Δευτέρα το βράδυ ότι οι αντιπολιτευτικές διαμαρτυρίες και οι αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις οδήγησαν ορισμένους Βενεζουελάνους να «δοκιμάσουν την τύχη τους» σε άλλες χώρες, αλλά ότι πολλοί από αυτούς μετάνιωσαν για αυτήν τους την απόφαση.

«Περισσότερο από το 90% αυτής της ομάδας ανθρώπων, που δεν ξεπερνούν τους 60.000, μετανιώνει που εγκατέλειψε τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το νόμισμα της Βενεζουέλας έχει πέσει κατακόρυφα, τα έσοδα από το πετρέλαιο έχουν μειωθεί και ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα ύψη. Οι ανεπάρκειες τροφίμων και φαρμάκων είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες και οι αναταραχές καθεστώς.

Εν τω μεταξύ, χθες συναντήθηκαν στο Κίτο, με πρωτοβουλία του Ισημερινού, δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής για να αντιμετωπίσουν το «άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό κύμα από τη Βενεζουέλα».

Οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας ανέφεραν ότι οι εικόνες που κυκλοφορούν στον Τύπο και παρουσιάζουν ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα με τα πόδια, περνώντας από τα σύνορα με την Κολομβία, για να αποφύγουν την κρίση στη χώρα, είναι ψεύτικες και ότι σε αυτές πρωταγωνιστούν πολιτικοί τους αντίπαλοι, με σκοπό να αμαυρώσουν την εικόνα της κυβέρνησης Μαδούρο.

Πηγή: skai.gr