Βενεζουέλα: Ο Γουαϊδό δρομολογεί νέα μετωπική με Μαδούρο λόγω μπλακ-άουτ

Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής της Βενεζουέλας, όπου προεδρεύει, ώστε να κηρυχθεί κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό, καθώς το μεγάλο μπλακ-άουτ που έχει παραλύσει την χώρα από την Πέμπτη συνεχίζεται.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει, θεωρητικά, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό, δρομολογώντας νέα σύγκρουση ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που τον Φεβρουάριο εμπόδισε την εισροή τροφίμων και φαρμάκων στα σύνορα με την Κολομβία και την Βραζιλία.

«Δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας μακριά από αυτή την τραγωδία που βιώνει η χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο κ. Γουαϊδό, ο οποίος τον Ιανουάριο αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Ο κ. Μαδούρο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί συγκάλυψη για σχέδια εισβολής των Ηνωμένων Πολιτειών στην χώρα.

Το μπλακ-άουτ ωστόσο έχει φέρει σε πιο δύσκολη θέση τον «τσαβίστα» πρόεδρο, καθώς έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα.

Τουλάχιστον 15 ασθενείς έχασαν την ζωή τους διότι τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν δεν διαθέτουν ηλεκτρογεννήτριες, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτους απολογισμούς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Επιχειρήσεις έχουν διακόψει την λειτουργία τους, τρόφιμα και προμήθειες που χρειάζονται ψυγείο σάπισαν, ενώ στην πρωτεύουσα Καράκας εργαζόμενοι βαδίζουν χιλιόμετρα για να πάνε στις δουλειές τους επειδή το Μετρό έχει «νεκρώσει».

Ο κ. Γουαϊδό ανέφερε ακόμα ότι την Δευτέρα θα καλέσει τους πολίτες σε καινούργιες μεγάλες κινητοποιήσεις, συνεχίζοντας την άσκηση πίεσης στον κ. Μαδούρο.

Κάλεσε εκ νέου τις ένοπλες δυνάμεις να πάψουν την παροχή στήριξης στο καθεστώς, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν ο στρατός να «καλύπτει έναν δικτάτορα».
Πηγή: skai.gr