Βενεζουέλα: Μαζική διαδήλωση της αντιπολίτευσης για να χτυπήσει τον Μαδούρο

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα θα βαδίσουν σήμερα στους δρόμους της πρωτεύουσας Καράκας, σε μία προσπάθεια να αναζωπυρώσουν την πίεση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Οι συγκεντρώσεις ενδέχεται να συσπειρώσουν την στήριξη της αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του καινούργιου προέδρου της Βουλής, Χουάν Γουαΐδο, ο οποίος έχει καλέσει τις ένοπλες δυνάμεις να αποκηρύξουν το καθεστώς Μαδούρο και θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα μεταβατικού προέδρου σε περίπτωση ανατροπής των «τσαβίστας».

Αντι-συγκέντρωση ετοιμάζει από την πλευρά του το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο κ. Γουαΐδο έχει σημειώσει πως είναι διατεθειμένος να αμνηστεύει στρατιωτικούς που θα διακόψουν την συνεργασία με το καθεστώς, αν και όσοι έχουν αναμειχθεί άμεσα σε εγκλήματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει
την στήριξή τους στον κ. Γουαΐδο δια στόματος του αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την Εθνοσυνέλευση και τον κ. Γουαΐδο. Ο Νικολάς Μαδούρο δεν έχει νομιμοποίηση στην εξουσία», έγραψε ο αμερικανός αντιπρόεδρος σε άρθρο γνώμης στην «Wall Street Journal», αποκαλώντας «δικτατορία» το σημερινό καθεστώς.

Απαντώντας στο άρθρο Πενς ο κ. Μαδούρο είπε πως διέταξε αναθεώρηση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ κι ότι θα ανακοινώσει μέτρα εντός των επόμενων ωρών.

Η Εθνοσυνέλευση, ο μοναδικός θεσμός στην Βενεζουέλα που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, έχει παροπλιστεί πολιτικά από το Ανώτατο Δικαστήριο, όμως εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως νομοθετική εξουσία από την Ουάσιγκτον, πολλές λατινοαμερικανικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: skai.gr