Βέλη της Αγκυρας κατά Ελλάδας, Ε.Ε., ενόψει της Συνόδου

Η Αγκυρα κατηγορεί την Αθήνα με σκληρούς χαρακτηρισμούς σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίζεται πως η Αθήνα το τελευταίο διάστημα ακολουθεί «προκλητική πολιτική», ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, υποστηρίζει πως η Ελλάδα εφαρμόζει την «πολιτική του εκβιασμού».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σζιτζάρτο και στην κοινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως η χώρα του έδωσε ευκαιρία στη διπλωματία με την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις», τον Οκτώβριο. «Σε αυτό το διάστημα η Ε.Ε. θα μπορούσε να μας φέρει στο τραπέζι και τις δύο χώρες, όμως δυστυχώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Και μετά τις 20 Οκτωβρίου, εξάλλου, συνεχίζονται οι προκλήσεις της Ελλάδας», δήλωσε.

Ο Τσαβούσογλου έθεσε και θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών καθώς ανέφερε πως «οι Ελληνες εξέδωσαν 11 NAVTEX, 12 NOTAM. Επιπλέον, έκαναν προκλητικά βήματα για να παραβιάσουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Εμείς πραγματικά κάναμε υπομονή».

Εντύπωση προκάλεσε και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σζιτζάρτο, ο οποίος υποστήριξε πλήρως την Αγκυρα και ανέφερε πως «ας τους αρέσει κι ας μην τους αρέσει, η ασφάλεια της Ευρώπης σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την Τουρκία».

Ο Τσαβούσογλου έστειλε μήνυμα και στους Ευρωπαίους, καθώς τόνισε πως «η Ε.Ε. πρέπει να δει την πραγματικότητα. Ακούμε δηλώσεις πως μόνον η Τουρκία προκαλεί, η Τουρκία διατηρεί την ένταση. Αν διατηρήσουν τη λογική –όχι μόνο στη Σύνοδο– και αν σκεφθούμε στρατηγικά, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις».

O εκπρόσωπος του ΑΚP, Ομέρ Τσελίκ, μετά τη σύσκεψη των κομματικών στελεχών υπό την προεδρία του Ερντογάν, υποστήριξε πως «η Γαλλία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μπλοκ χωρών εναντίον της Τουρκίας και η Ελλάδα κάνει προβοκατόρικες δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο και εφαρμόζει την πολιτική των εκβιασμών».

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν τάζει στους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις και προτείνει η Τουρκία να γίνει το εναλλακτικό κέντρο παραγωγής της Ευρώπης αντί της Κίνας.

«Πιστεύω πως η χώρα μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους επενδυτές που ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις στις παραγωγικές αλυσίδες της Ασίας. Στη χώρα μας ξεκινήσαμε μια νέα εκστρατεία μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στη Δικαιοσύνη και στη δημοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του προς τους επενδυτές.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε έντονα στην παρεμπόδιση τουρκικού πλοίου με σημαία Τζαμάικας, το οποίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα στη δυτική Λιβύη, καθώς αυτό πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Χαφτάρ. Η Αγκυρα ανέφερε πως «το τίμημα θα είναι βαρύ όσων στοχεύουν τα τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη».

Μανώλης Κωστίδης - Ανταπόκριση, Κωνσταντινούπολη