Βάζει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων η Πορτογαλία

Σε ισχύ τέθηκε την Παρασκευή ένας νέος νόμος που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη και επιτρέπει στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας να βάλει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στην αγορά καυσίμων.

Ο νόμος αναφέρει στο εν λόγω εδάφιο ότι «ανεξάρτητα από την κήρυξη ‘κατάστασης ενεργειακής κρίσης’ που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών, μπορούν να καθοριστούν, κατ’ εξαίρεση, ανώτατα όρια σε οποιοδήποτε από τα εμπορικά στοιχεία διαμορφώνουν τη λιανική τιμή των καυσίμων ή του υγραερίου».

Σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος τροποποιεί μια σειρά από διατάγματα που καθορίζουν τις γενικές αρχές σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Πετρελαίου, «ανώτατα πλαφόν» μπορούν «να καθορίζονται για οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες της αλυσίδας των καυσίμων και των φυάλων υγραερίου, με απόφαση των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, μετά από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και ακρόαση από την Αρχή Ανταγωνισμού».

Ο νόμος διευκρινίζει επίσης ότι «τα ανώτατα περιθώρια κέρδους θα έχουν χρονικό όριο».

Σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ζοαο Πεντρο Ματος Φερναντες, δήλωσε ότι ο νόμος αυτός έχει ως στόχο «να δώσει στην κυβέρνηση ένα εργαλείο να περιορίσει τα περιθώρια κέρδους στην πώληση καυσίμων και φιαλών αερίου όταν αυτά είναι ασυνήθιστα υψηλά και χωρίς αιτιολόγηση».

Η πρωτοβουλία δέχθηκε επικρίσεις από τις ενώσεις του κλάδου, οι οποίες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θέλει να αποστρέψει την προσοχή από το βάρος των φόρων στις τιμές των καυσίμων. Τα κόμματα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, λέγοντας ότι οι λύσεις που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι ανεπαρκείς.

Μιλώντας στο Πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Αφονσο Ολιβέιρα κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε το 2016 – όταν δημιούργησε τον πρόσθετο φόρο στα πετρελαιοειδή (ISP). Είχε πει τότε ότι ο πρόσθετος φόρος θα καταργηθεί με την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Ο Βουλευτής θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής δεν αποτελούν λύσεις.

Ο βουλευτής του Λαϊκού κόμμματος CDS Ζοάο Αλμέιντα δήλωσε στη Lusa ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τη δέσμευση του 2016 σχετικά με τον πρόσθετο φόρο στα πετρελαιοειδή (ISP), προσθέτοντας ότι πρέπει να ελαφρυνθεί η φορολογική επιβάρυνση στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Στους φόρους πρέπει να κινηθούμε άμεσα, ώστε αυτή η κρίση να μην αποβεί τραγική για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις», είπε, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει προτάσεις για το θέμα όταν συζητηθεί ο προϋπολογισμός.

Στη συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίσει τις τιμές των καυσίμων ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μιγκέλ Κόστα Μάτος επισήμανε ότι αυτό που έχει νόημα είναι να ρυθμιστούν τα περιθώρια κέρδους και όχι να μειωθεί ο πρόσθετος φόρος στα πετρελαιοειδή (ISP).

«Αυτοί που πληρώνουν τη μείωση του πρόσθετου φόρου στα πετρελαιοειδή (ISP)] είμαστε όλοι μας, ακόμη και εκείνοι που δεν χρησιμοποιούν ιδιωτικό αυτοκίνητο, αλλά πληρώνουν πάνω απ’ όλα οι νεότερες γενιές -η γενιά μου- επειδή αφαιρούμε πόρους από την απεξάρτηση από τον άνθρακα για να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων», είπε.

Στην ίδια κατεύθυνση με το PSD και το CDS, το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP) δήλωσε ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, θα ζητήσει τον τερματισμό πρόσθετου φόρου στα πετρελαιοειδή (ISP), καθώς και την κατάργηση της διπλής φορολόγησης, στην οποία ο ΦΠΑ υπολογίζεται από μια αξία που περιλαμβάνει τον πρόσθετο φόρο (ISP).

Επιπλέον, το PCP σκοπεύει επίσης να επαναφέρει την πρόταση για τη δημιουργία ενός καθεστώτος μέγιστης τιμής για τα καύσιμα – η οποία απορρίφθηκε πρόσφατα από το PS, το PSD, το CDS-PP, το People-Animals-Nature (PAN), το Inciativa Liberal και το Chega – θεωρώντας ότι ο νόμος που δημοσιεύθηκε από τον πρόεδρο έχει πεδίο εφαρμογής μικρότερης σημασίας από αυτό της πρότασης του PCP.

Ο Πεντρο Φιλιπε Σοαρες από το Αριστερό Μπλοκ (Bloco de Esquerda), πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη διαρθρωτική λύση στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά και μια άμεση προκειμένου να αρθεί το βάρος των οικογενειών, θεωρώντας ότι τα μέτρα που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή.

Πηγή: euractiv.gr