Βαρσοβία και Βίλνιους ανακαλούν 35 διπλωμάτες από τη Λευκορωσία

Η Πολωνία και η Λιθουανία ανακάλεσαν σήμερα 35 διπλωμάτες που υπηρετούν στη Λευκορωσία, σε μια συγκυρία ισχυρών διπλωματικών εντάσεων με τη χώρα αυτή που κατηγορεί τη Βαρσοβία και το Βίλνιους ότι στηρίζουν το κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Όπως και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πολωνία ανακάλεσε ήδη τον πρεσβευτή της στη Λευκορωσία. Η απόφασή της να ανακαλέσει και άλλα μέλη του διπλωματικού προσωπικού λαμβάνεται έπειτα από σχετικό αίτημα των λευκορωσικών αρχών, σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο περιορισμός του πολωνικού (διπλωματικού) προσωπικού είναι μια εχθρική χειρονομία στην οποία η Πολωνία θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω και καταλλήλως", δήλωσε στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρτσιν Πρζίντατζ, ανακοινώνοντας ότι η Πολωνία ανακαλεί 30 διπλωμάτες.

Η Λιθουανία, η οποία είχε επίσης ανακαλέσει τον πρεσβευτή στο Μινσκ, ανακοίνωσε ότι ανακαλεί πέντε διπλωμάτες.

Η Λιθουανία ελπίζει ότι αυτή η ανάκληση "θα διατηρήσει τις πιθανότητες διαλόγου" αλλά "θα αναλάβει αμοιβαίες πρωτοβουλίες εάν η Λευκορωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κατάσταση", προειδοποίησε η εκπρόσωπος του λιθουανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράσα Γιακιλάιτιενε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές και υιοθέτησε κυρώσεις σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων που κατηγορούνται για νοθεία στις εκλογές και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ