Βαλκανικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Κέντρο προβολής του πολιτισμού των Βαλκανίων στις πέντε ηπείρους θα γίνει η Θεσσαλονίκη κατά τη «Βαλκανική Αγορά Παραστατικών Τεχνών», αρχές Ιουνίου.
Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια η κα. Γεωργία Ηλιοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του βαλκανικού φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη από την 1η έως την 4η Ιουνίου.
Φυσική συνέχεια της προβολής του ελληνικού, αλλά και του βαλκανικού πολιτισμού με τα εκατόν είκοσι διάφορα προγράμματα του ΟΠΕΠ στο πλαίσιο της πρόσφατης Πολιτιστικής Ολυμπιάδας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του οργανισμού η κα. Ηλιοπούλου.
Στόχος του φεστιβάλ είναι αφενός να συνεισφέρει στις επαφές και την καρποφόρα συνεργασία των καλλιτεχνών από διάφορες βαλκανικές χώρες με σκοπό την προώθηση της πολιτιστικής συνεργασίας στην περιοχή και αφετέρου να ανοίξει τις «πύλες» για την προβολή του θεάτρου, της μουσικής, του μπαλέτου και, γενικότερα, του πολιτισμού των Βαλκανίων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο ΟΠΕΠ προσφέρει κάθε διευκόλυνση στους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες, ανακοίνωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού στη συνέντευξη Τύπου στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, όπου παρέστησαν πολλοί Βούλγαροι από το χώρο της διανόησης και του θεάτρου, καθώς και πολιτιστικοί παράγοντες.
Οι παραστάσεις θα γίνουν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Οι διοργανωτές έχουν φροντίσει και για τη δημιουργία ειδικών χώρων επαφής μεταξύ των δημιουργών από τις βαλκανικές χώρες και εκπροσώπων εξειδικευμένων εταιριών προβολής των παραστατικών τεχνών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και διάφορες χώρες της Ασίας, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΠΕΠ.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr