Β. Μακεδονία: Την παραίτησή προανήγγειλε ο Ζάεφ σε περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές της Κυριακής

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ, ανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί εάν το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), του οποίου ηγείται, ηττηθεί στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη χώρα διεξάγεται την Κυριακή 31η Οκτωβρίου.

Πάντως ο Ζόραν Ζάεφ τάχθηκε εναντίον του ενδεχομένου προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, σημειώνοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ακόμη μπροστά της θητεία 2,5 χρόνων και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του χθες βράδυ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Sitel, άφησε να εννοηθεί ότι εάν το SDSM χάσει τον δήμο των Σκοπίων, στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας θα τον διαδεχθεί κάποιο στέλεχος από το κόμμα του.

Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθη την 17η Οκτωβρίου, νικητής αναδείχθηκε το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, εκλέγοντας 22 δημάρχους, ενώ το SDSM εξέλεξε μόλις εννέα.

Κάλπες για τον δεύτερο γύρο θα στηθούν σε 44 δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του μητροπολιτικού δήμου Σκοπίων, στον οποίο θα αναμετρηθούν η ανεξάρτητη υποψήφια –στηρίζεται ανοιχτά από το VMRO-DPMNE– Ντανέλα Άρσοφσκα και ο απερχόμενος δήμαρχος Σκοπίων και εκ νέου υποψήφιος του SDSM, ο Πέτρε Σιλέγκοφ.

Στον πρώτο γύρο, η Ντανέλα Άρσοφσκα, η πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας, έλαβε ποσοστό 37,68%, ενώ ο Πέτρε Σιλέγκοφ το 34,24%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ