Β. Κορέα: Ιστορική και εξαιρετική η συνάντηση Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας θεωρεί «ιστορική» και «εξαιρετική» τη συνάντηση του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη με τη Νότια Κορέα χθες Κυριακή.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «ξαναρχίσουν και να συνεχιστούν οι παραγωγικές συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί νέα πρόοδος ως προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», και προς τη βελτίωση «των διμερών σχέσεων», μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος εισήλθε στην επικράτεια της Βόρειας Κορέας όταν συνάντησε τον Κιμ στο βορειοκορεάτικο τμήμα της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που τη χωρίζει από τη Νότια Κορέα.

Η συνάντηση, η οποία έγινε κατόπιν μιας ανάρτησης του μεγιστάνα στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter που ο Κιμ είπε ότι τον κατέλαβε εξαπίνης, κατέδειξε μεν ότι οι δύο ηγέτες οικοδομούν διαπροσωπική σχέση, αλλά αναλυτές προειδοποιούν ότι οι θέσεις των μερών συνεχίζουν να απέχουν πολύ, όπως κατέδειξε το φιάσκο της προηγούμενης συνόδου κορυφής, στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε σε δημοσιογράφους λίγο πριν αποχωρήσει από τη Νότια Κορέα ότι ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων πιθανόν θα γίνει εντός «του Ιουλίου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες από την πλευρά του χαιρέτισε τη συνάντηση και διαβεβαίωσε ότι «υποστηρίζει απόλυτα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των μερών» με σκοπό να υπάρξει «βιώσιμη ειρήνη, ασφάλεια και πλήρης και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.