Τζόνσον: Τέσσερις εβδομάδες lockdown θα είναι αρκετές

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι με βάση τις επιστημονικές αναλύσεις των επιδημιολογικών δεδομένων οι τέσσερις εβδομάδες του lockdown που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα στην Αγγλία «θα είναι αρκετές» για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην προσπάθεια ανακοπής της πορείας εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας ότι γνωρίζει πως οι περιορισμοί είναι δύσκολοι για τους πολίτες.

Αιτιολογώντας την απόφαση για το νέο γενικό απαγορευτικό, ο κ. Τζόνσον είπε ότι ο μέσος ημερήσιος όρος των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα έχει ανεβεί στα 22.398 από 9.718 πριν από έναν μήνα. Αντιστοίχως, ο μέσος ημερήσιος όρος θανάτων από κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα είναι πλέον 295, ενώ πριν από έναν μήνα ήταν 53.

Ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού συστήματος υγείας NHS για την Αγγλία σερ Σάιμον Στίβενς, που πλαισίωνε τον πρωθυπουργό, τόνισε πως ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών γρήγορα σκαρφάλωσε σε περισσότερους από 11.000.

Όπως είπε, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 22 πλήρη νοσοκομεία μέσης χωρητικότητας.

Ο Μπόρις Τζόνσον στάθηκε επίσης στην ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών ότι επεκτείνεται έως το Μάρτιο το πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας που επρόκειτο να λήξει στο τέλος Οκτωβρίου.

Για το διάστημα έως τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πληρώνει το 80% του μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων που τελούν υπό αναστολή εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για το υπόλοιπο διάστημα του προγράμματος θα αποφασιστεί τον Ιανουάριο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ είχε ανακοινώσει επίσης νωρίτερα ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει το 80% του μέσου κέρδους των αυτοαπασχολούμενων που έχουν υποστεί πλήγμα από το lockdown για το διάστημα Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, αυξάνοντας δηλαδή το ποσό για τους δικαιούχους σε σχέση με τις εξαγγελίες πριν από την ανακοίνωση του νέου lockdown.

Πηγή: skai.gr