Τζόνσον: Τέλος στο «εργαστείτε από το σπίτι» από 1η Αυγούστου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε μια «σημαντική επιστροφή στην καθημερινότητα» μετά από τον κορωνοϊό από το Νοέμβριο το νωρίτερο δήλωσε ότι ελπίζει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προανήγγειλε επίσης το τέλος του κεντρικού μηνύματος της κυβέρνησης προς τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι.

Ο κ. Τζόνσον είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι από την 1η Αυγούστου οι εργοδότες θα έχουν μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια να ζητούν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στα γραφεία τους, αφού θα έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα μπορούν, πάντως, να συνεχίσουν να ζητούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι αν το κρίνουν σκόπιμο.

Σημειώνεται ότι χθες ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος» να σταματήσουν οι πολίτες να εργάζονται από το σπίτι εφόσον είναι δυνατό.

Η αλλαγή σύστασης από τον πρωθυπουργό αποδίδεται στους φόβους για τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα που αναφέρουν επιχειρήσεις και καταστήματα στο κέντρο των μεγαλουπόλεων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι πλέον δεν πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις με τα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας.

Από την 1η Αυγούστου θα ανοίξουν επίσης περισσότερες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, όπως καζίνο, αίθουσες μπόουλινγκ, παγοδρόμια και κέντρα αισθητικής.

Κλειστά θα παραμείνουν, ωστόσο, τα νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης και οι κλειστοί χώροι παιδικού παιχνιδιού.

Θα επιτρέπονται επίσης οι γαμήλιες δεξιώσεις με ανώτατο αριθμό παρισταμένων τους 30.

Μπορούν επιπλέον να πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές παραστάσεις σε υπαίθριο χώρο και από τον Οκτώβριο θα επιτρέπονται και οι μεγάλες συναυλίες, όπως και συνέχεια, εφόσον κάποιες πιλοτικές εκδηλώσεις αποδειχθούν ασφαλείς.

Επίσης από αύριο οι τοπικοί δήμοι θα έχουν αυξημένες εξουσίες ώστε να κλείνουν άμεσα δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις ή εκδηλώσεις για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα διεξάγονται 500.000 διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό την ημέρα, καθώς και ότι τα έκτακτα νοσοκομεία που στήθηκαν για τον κορωνοϊό θα παραμείνουν σε λειτουργία έως το τέλος Μαρτίου, για την περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Συνολικά για την ενίσχυση του NHS το χειμώνα θα διατεθούν ακόμα 3 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σταθερά χαμηλός και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών του κορωνοϊού είναι πάνω από 90% χαμηλότερος από την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας τον Απρίλιο. Είπε επίσης ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού, η τιμή R, είναι μεταξύ 0,7 και 0,9 στη χώρα.

Κάλεσε, πάντως, τους πολίτες, να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις, να φορούν μάσκες και να πλέουν τα χέρια τους.
 

Πηγή: skai.gr