Τζόνσον σε συνέδριο των Τόρις: Να πετάξουμε το σχέδιο Τσέκερς στα σκουπίδια

Αρχηγική εμφάνιστη του Μπόρις Τζόνσον στο συνέδριο των Τόρις. «Είναι ώρα να πετάξουμε το Τσέκερς στα σκουπίδια», είπε εν μέσω παρατεταμένου χειροκροτήματος ο τέως Υπουργός Εξωτερικών σε εκδήλωση στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ. 

Αναφερόταν στο σχέδιο της πρωθυπουργού Μέι για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ, σχέδιο που απορρίπτουν οι ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της, με επικεφαλής τον τέως Υπουργό Εξωτερικών.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο κ. Τζόνσον εμφανίστηκε ως επίδοξος ηγέτης, αναπτύσσοντας το σχέδιό του όχι μόνο για το χειρισμό του Brexit, αλλά και για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι Τόρις για να κρατήσουν μακριά από την εξουσία τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι φοβάται πως μετά από 1000 χρόνια ανεξαρτησίας η Βρετανία κινδυνεύει να χάσει την πίστη στους δημοκρατικούς της θεσμούς και να τους παραδώσει για πάντα στην ΕΕ.

Είπε ότι δεν έχει πλέον νόημα για τη Βρετανία να είναι προσηλωμένη στο εμπόριο με την ΕΕ, την ώρα που συντριπτικό ποσοστό της παγκόσμιας ανάπτυξης θα προέρχεται πλέον από χώρες εκτός αυτής. 

«Είναι λυπηρό να ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες που θα έκανε πολύ πιο δύσκολο αν όχι αδύνατο να κλείνουμε εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες. Είναι πολιτικά ταπεινωτικό για μία μεγάλη οικονομία σαν τη δική μας», είπε ο κ. Τζόνσον αναφερόμενος στο σχέδιο Τσέκερς της Τερέζα Μέι.

«Δεν είναι ρεαλιστικό, δεν είναι συμβιβασμός, δεν είναι δημοκρατία, δεν είναι αυτό που ψηφίσαμε, είναι επικίνδυνο και ασταθές πολιτικά και οικονομικά. Είναι συνταγματικά εξωφρενικό και στις Βρυξέλλες το γνωρίζουν», συνέχισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Σχολίασε ότι η ΕΕ θέλει να δείξει σε άλλα μέλη ότι δεν μπορούν να βγουν από το κλαμπ χωρίς συνέπειες. «Το σχέδιο Τσέκερς δείχνει ότι παρά την ισχύ του το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπόρεσε τελικά να ανακτήσει τον έλεγχο», συμπλήρωσε.

Θερμό χειροκρότημα έλαβε επίσης όταν τόνισε πως «είναι φαντασίωση» το ότι η όποια συμφωνία θα μπορούσε να βελτιωθεί αργότερα. «Το Τσέκερς αποτελεί βάση για όσους θέλουν την επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ στο μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι ενθαρρύνει όσους ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα.

«Είναι ώρα να πετάξουμε το Τσέκερς στα σκουπίδια, να ακυρώσουμε τη λύση της έσχατης καταφυγής για τη Βόρεια Ιρλανδία, να χρησιμοποιήσουμε τη μεταβατική περίοδο για λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας, αλλά και να προετοιμαστούμε για πιθανή έξοδο από την ΕΕ με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», κατέληξε ο κ. Τζόνσον.

Το πρώτο κόμματι της ομιλίας του αφιερώθηκε σε επικρίσεις κατά του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης και στην ανάπτυξη του οράματός του για την πολιτική τοποθέτηση των Συντηρητικών έναντι των ψηφοφόρων.

Είπε ότι οι Εργατικοί θα κατέστρεφαν τη χώρα. Τους χαρακτήρισε «απολογητές του Κρεμλίνου που ανέχονται τον αντισημιτισμό» και νοσταλγούς της αριστεράς περασμένων δεκαετιών. «Αντί να μιμηθούμε τον Κόρμπιν πρέπει να επιμείνουμε στην πίστη μας στις βασικές αρχές των Συντηρητικών», είπε ο κ. Τζόνσον.

Τόνισε ότι το κόμμα του πρέπει να υπερασπιστεί τον καπιταλισμό και να μην επιτρέψει την απαξίωση της λέξης. «Μόνο με ισχυρό ιδιωτικό τομέα μπορούμε να καλύπτουμε οικονομικά καλές δημόσιες υπηρεσίες», σημείωσε, προσθέτοντας στη συνέχεια πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι φόροι. 

Ήταν ένα μήνυμα τόσο ενάντια στις πολιτικές των Εργατικών, αλλά και προς τον Υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου τη Δευτέρα έκανε λόγο για μικρή αύξηση φόρων για κάλυψη αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο