Προειδοποίηση Τζόνσον προς Πούτιν: «Καταστροφικό βήμα» η εισβολή στην Ουκρανία

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι ορατό από όλους πως ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν σχεδιάζει έναν «αστραπιαίο πόλεμο» στην Ουκρανία που θα μπορούσε να καταβάλει την πρωτεύουσα Κίεβο.

Προειδοποίησε τον Ρώσο ηγέτη ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφικό βήμα» και πως μια εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν «επώδυνη, βίαιη και αιματηρή υπόθεση» για τη Ρωσία.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος στη Ρωσία ότι θα μπορούσε να είναι μία νέα Τσετσενία», πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι οποιασδήποτε διάστασης εισβολή δε θα είναι χωρίς τίμημα και θα έχει πολλά θύματα.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι κρίνει πως θα υπάρξει αντίσταση από τους Ουκρανούς, ενώ στο ερώτημα αν θεωρεί ότι μια εισβολή είναι επικείμενη, απάντησε ότι οι πληροφορίες ασφαλείας είναι «αρκετά ζοφερές» επ' αυτού, παραπέμποντας στην «πολύ μεγάλη» συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα.

«Δε νομίζω με κανέναν τρόπο ότι είναι αναπόφευκτο», σημείωσε παρόλα αυτά ο κ. Τζόνσον, εκτιμώντας ότι «η λογική ακόμα μπορεί να πρυτανεύσει».

Συμπλήρωσε ότι είναι σωστό να ενισχυθεί η Ουκρανία και η στήριξη προς τον ουκρανικό λαό και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση απομάκρυνσης από το Κίεβο μελών προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας κάνοντας λόγο για συνετή απόφαση, ενώ σημείωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται της προετοιμασίας οικονομικών κυρώσεων επί της Ρωσίας, με τον ίδιο να είναι σε επικοινωνία με άλλες πρωτεύουσες και με την Ουάσινγκτον.

Όλες οι ειδήσεις.

Πηγή: skai.gr