Ο Μπόρις Τζόνσον υποδέχθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο, προϊόν του χθεσινού επεισοδιακού ανασχηματισμού, κεντρικό γεγονός του οποίου ήταν η εκκωφαντική παραίτηση-καταγγελία του υπουργού Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ, και ζήτησε από τους υπουργούς του «να είναι αποτελεσματικοί για χάρη του λαού».

«Μας εξέλεξαν για να τους υπηρετήσουμε και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει υπηρετώντας τις προτεραιότητες των ανθρώπων», είπε ο Τζόνσον επικεντρώνοντας στην εγκληματικότητα, το πρόβλημα των αστέγων, τις λίστες αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας...

«Πρέπει να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που μας ψήφισαν μαζικά», είπε ο Τζόνσον, συγχαίροντας όσους απέκτησαν ή διατήρησαν τα υπουργεία της βρετανικής κυβέρνησης.

Μία ημέρα μετά το ανασχηματισμό και ο βρετανικός Τύπος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν σχολίων ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο φέρει την σφραγίδα του στρατηγικού συμβούλου του Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο Σατζίντ Τζάβιντ παραιτήθηκε μη αποδεχόμενος τον διορισμό των συμβούλων του καθ΄υπόδειξιν του Κάμινγκς. Αλλά και ο επιτυχημένος υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία Τζούλιαν Σμιθ απομακρύνθηκε πληρώνοντας το γεγονός ότι αντιτάχθηκε στον πανίσχυρο σύμβουλο του Τζόνσον, όταν, ως υπεύθυνος για την ασφάλεια της Βόρειας Ιρλανδίας, απέκλεισε το μποϊκοτάρισμα της συνεργασίας με την Ιρλανδία στον τομέα της ασφάλειας που ζητούσε η πτέρυγα των σκληρών brexiteers της Ντάουνινγκ Στριτ ως μέσον πίεσης στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ερωτηθείς σήμερα από δημοσιογράφους αν είναι ο «Τόμας Κρόμγουελ» της βρετανικής πολιτικής, ο Ντόμινικ Κάμινγκς απλώς κάγχασε, ενώ απέφυγε να σχολιάσει αν αυτός είναι ο υπεύθυνος για την παραίτηση του Σατζίντ Τζάβιντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ