Τζόνσον: Οι αναφορές στον Κάμινγκς αποσπούν την προσοχή από την αντιμετώπιση της πανδημίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε ξανά τον κορυφαίο σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς που κατηγορείται ότι παραβίασε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού, λέγοντας ότι οι συνεχείς αναφορές στην υπόθεση αποσπούν την προσοχή από την προτεραιότητα που είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εμφανιζόμενος για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων που απαρτίζεται από τους επικεφαλής των επιμέρους κοινοβουλευτικών επιτροπών, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πολλά από όσα γράφτηκαν αναφορικά με τις κινήσεις του συμβούλου του ήταν ψευδή.

Συμπλήρωσε ότι ο κ. Κάμινγκς ξεκαθάρισε τι έγινε με τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς παραδέχθηκε ότι ταξίδεψε 400 χιλιόμετρα από το Λονδίνο στο Ντάραμ στα τέλη Μαρτίου και σε ένα δάσος 50 χιλιόμετρα από το Ντάραμ στις 12 Απριλίου, εν μέσω απαγορεύσεων στις μετακινήσεις. Επικαλέστηκε, ωστόσο, «ασυνήθιστες» οικογενειακές συνθήκες για τις κινήσεις του.

Η βουλευτής των Εργατικών Υβέτ Κούπερ αμφισβήτησε το «ασυνήθιστο» των συνθηκών που επικαλέστηκε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ γυναικών σε δημοφιλή ιστοσελίδα θεμάτων μητρότητας το 1/4 αυτών απάντησαν ότι χρειάστηκε να φροντίσουν το παιδί τους υποφέροντας από τα συμπτώματα του κορωνοϊού.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι ενώ λυπάται βαθιά για τον πόνο και την αγωνία που διέρχεται ο κόσμος σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, δεν έχει κάτι να προσθέσει για την υπόθεση Κάμινγκς και ότι οι πολίτες θέλουν «να προσχωρήσουμε» από αυτή την υπόθεση.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει διατάξει έρευνα για την υπόθεση από το γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, όπως έχει απαιτήσει το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά και ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές, απάντησε ότι δεν είναι βέβαιος πως μια έρευνα αυτή τη στιγμή θα ήταν καλή χρήση του χρόνου της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει μια πανδημία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προανήγγειλε, εξάλλου, ότι το πρόγραμμα μαζικών διαγνωστικών ελέγχων και ιχνηλάτησης επαφών των φορέων της κυβέρνησης θα αρχίσει να λειτουργεί από την Πέμπτη. Αύριο δε θα αποφασιστεί κατά πόσο από τη Δευτέρα θα υλοποιηθεί η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών λόγω κορωνοϊού.

Παραδέχθηκε δε ότι στα μέσα Μαρτίου το πρόγραμμα ελέγχων και ιχνηλάτησης εγκαταλείφθηκε διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, λόγω έλλειψης συσκευών διαγνωστικών τεστ, έμψυχου δυναμικού και εμπειρίας, μεταξύ άλλων. «Δυστυχώς αυτή η χώρα δεν είχε διδαχθεί το μάθημα από (τους προηγούμενους κορωνοϊούς) SARS και MERS και δεν είχαμε μία επιχείρηση ελέγχων στην κλίμακα που χρειαζόμασταν. Τώρα έχουμε», σχολίασε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η φράση αυτή έχει ερμηνευθεί από πολιτικούς αναλυτές ως προσπάθεια του κ. Τζόνσον να επιρρίψει την ευθύνη για την καθυστέρηση στην επάρκεια των διαγνωστικών τεστ και του προγράμματος ιχνηλάτησης επαφών των φορέων σε προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι έχει αποκαλυφθεί πως υπήρχαν σχετικές πρόσφατες προειδοποιήσεις από επιστήμονες.

Στο ερώτημα πότε η χώρα θα είναι σε θέση να επιστρέφει αποτελέσματα από τα διαγνωστικά τεστ εντός 24 ωρών, ο κ. Τζόνσον είπε ότι του «έχει απαγορευθεί» να ανακοινώσει νέους χρονικούς στόχους.