Τζόνσον: Νέα χαλάρωση του lockdown, αλλά αβέβαιη η ημερομηνία για τα διεθνή ταξίδια αναψυχής

Λονδίνο,Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε με συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ ότι η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο «δικαιολογεί» την υλοποίηση του επόμενου βήματος του οδικού χάρτη για έξοδο από το lockdown στις 12 Απριλίου.

Εμφανίστηκε, ωστόσο, αρκετά πιο επιφυλακτικός ως προς το πότε θα επιτραπούν ξανά τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό για τους Βρετανούς, αν και διατήρησε ως χρονικό στόχο τη 17η Μαΐου.

Επίσης, επιβεβαίωσε το πιλοτικό πρόγραμμα «πιστοποίησης κατάστασης Covid» με το οποίο πολίτες που θα αποδεικνύουν ότι έχουν υποβληθεί σε αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα έχουν πρόσβαση σε εννέα καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου στο Λίβερπουλ, το Λονδίνο, το Σέφιλντ και το Χάτφιλντ.

Η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών του lockdown την επόμενη Δευτέρα προβλέπει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των εξωτερικών χωρών των καταστημάτων εστίασης, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων, των ζωολογικών κήπων και άλλων υπαίθριων επιχειρήσεων.

Δικαιολογώντας τη νέα χαλάρωση, ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι ανέφερε ότι με μία δόση των εμβολίων τόσο της Pfizer όσο και της AstraZeneca τα περιστατικά συμπτωματικής ελαφριάς νόσησης από Covid στους άνω των 80 ετών υπολογίζεται ότι έχουν μειωθεί κατά 60% και οι νοσηλείες λόγω βαριάς ασθένειας κατά 80%.

«Δε βλέπουμε τίποτα στα δεδομένα αυτή τη στιγμή που μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα παρεκκλίνουμε του οδικού χάρτη, αλλά πρέπει να κινηθούμε με προσοχή», πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις μελλοντικές χαλαρώσεις των περιορισμών, που έχουν προγραμματιστεί ανά πέντε εβδομάδες έως το τέλος Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση ελπίζει να μπορέσει να επιτρέψει τα διεθνή ταξίδια αναψυχής από τις 17 Μαΐου, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι βέβαιος για αυτό. Όπως σχολίασε, δε θέλει να προκαταβάλλει την επιδημιολογική κατάσταση που θα υπάρχει σε άλλες χώρες, παραπέμποντας στην τρέχουσα έξαρση κρουσμάτων σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη.

Σε ό,τι αφορά τα «πιστοποιητικά κατάστασης Covid», η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε το σκεπτικό της αναφέροντας ότι «θα μπορούσαν να έχουν έναν σημαντικό ρόλο να παίξουν, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς, ως προσωρινό μέτρο». Σημειώνεται ότι θα συνεχιστεί η δημόσια διαβούλευση επί του μέτρου.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι στις πιλοτικές εκδηλώσεις θα ζητηθεί από τους θεατές ένα πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, αλλά τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» να ζητηθεί από τους πολίτες ένα τέτοιο πιστοποιητικό για να επισκεφθούν από την προσεχή Δευτέρα τα καταστήματα, τις παμπ ή τα κομμωτήρια. Είπε επίσης πως τα πιστοποιητικά αρνητικού τεστ ή εμβολιασμού δε σχεδιάζεται να απαιτούνται ούτε με το επόμενο βήμα της χαλάρωσης των περιορισμών στις 17 Μαΐου, όταν θα ανοίξουν πλήρως τα καταστήματα εστίασης.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, τέλος, ότι από το τέλος της εβδομάδας θα είναι διαθέσιμα για όλους τους ενήλικες πολίτες δωρεάν γρήγορα αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, οι επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποίησαν ότι παρά την πρόοδο των εμβολιασμών κάποια μέτρα όπως οι κοινωνικές αποστάσεις και οι μάσκες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ισχύουν επί μακρώ και σίγουρα μετά από τις 21 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί να καταργήσει κάθε περιορισμό.

Πηγή: skai.gr