Κλείσιμο

Τζόνσον: Μείωση χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου λόγω ινδικής μετάλλαξης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Την επίσπευση της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους πολίτες άνω των 50 ετών και στους πιο ευπαθείς ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο μέτρων για συγκράτηση της διασποράς της ινδικής παραλλαγής.

Στο εξής η δεύτερη δόση σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών θα χορηγείται οκτώ εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση αντί για 12 εβδομάδες αργότερα, όπως ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου. Υπολογίζεται ότι η αλλαγή στρατηγικής αφορά περίπου 10 εκατομμύρια πολίτες.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός περιέγραψε ανήσυχος τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ινδική παραλλαγή, της οποίας συνολικά έχουν εντοπιστεί 1.313 κρούσματα στο Ην. Βασίλειο, κυρίως στη ΒΔ Αγγλία. Σε ορισμένες περιοχές του ευρύτερου Μάντσεστερ, όπως στο Μπόλτον, έχει ήδη αρχίσει πρόγραμμα μαζικότερων διαγνωστικών τεστ.

Ο κ. Τζόνσον εξήγησε ότι η ινδική παραλλαγή πιστεύεται πως είναι πιο μεταδοτική από την κυρίαρχη παραλλαγή του Κεντ, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο πιο μεταδοτική είναι.

Όπως πρόσθεσε, αν η διαφορά είναι οριακή, τότε μπορεί να εφαρμοστεί απρόσκοπτα ο οδικός χάρτης προς την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Αν όμως η νέα παραλλαγή είναι πολύ πιο μεταδοτική, τότε ίσως χρειαστούν «δύσκολες αποφάσεις».

Για την ώρα, συμπλήρωσε ο Μπόρις Τζόνσον, δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης πίεσης στο σύστημα υγείας, επομένως το επόμενο βήμα χαλάρωσης των περιορισμών την προσεχή Δευτέρα θα υλοποιηθεί όπως έχει εξαγγελθεί.

Ωστόσο, η υλοποίηση του επόμενου και τελικού βήματος με την πλήρη άρση των περιορισμών στις 21 Ιουνίου θα μπορούσε να καταστεί πολύ πιο δύσκολη, είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός. «Η κούρσα μεταξύ των εμβολιασμών και του ιού ίσως γίνει πιο στενή», σχολίασε ο ίδιος.
 

Πηγή: skai.gr