Τζόνσον: «Ηθικό καθήκον» το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

«Ηθικό καθήκον» χαρακτήρισε με άρθρο του στη Mail on Sunday την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβριο ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι η ζημιά στην ψυχική υγεία και στο μέλλον των μαθητών αν μείνουν περισσότερο καιρό μακριά από τις τάξεις τους θα είναι μεγαλύτερη από τον κίνδυνο που συνιστά για αυτούς ο κορωνοϊός.

«Το να κρατήσουμε τα σχολεία μας κλειστά έστω και μια στιγμή περισσότερο από όσο ήταν απολύτως απαραίτητο είναι κοινωνικά μη ανεκτό, οικονομικά μη βιώσιμο και ηθικά μη υπερασπίσιμο», έγραψε ο κ. Τζόνσον.

Η τοποθέτησή του ακολουθεί σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρουν πως τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς προτίθενται να εμποδίσουν το σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρες άνοιγμα την σχολείων στην Αγγλία από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών επικαλούνται ειδικούς που λένε ότι χωρίς ένα αποτελεσματικότερο σύστημα ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένων φορέων του κορωνοϊού δάσκαλοι και μαθητές εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο και θα συνιστούν απειλή για την ευρύτερη δημόσια υγεία.

Εντός της ημέρας ο Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφθεί σχολείο και αναμένεται να επικαλεστεί στοιχεία που δείχνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μεταξύ των μαθητών είναι χαμηλός.

Συγκεκριμένα, έρευνα του οργανισμού Δημόσια Υγεία Αγγλίας σε 100 σχολεία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων που γίνονταν το καλοκαίρι κατέδειξε πως «υπάρχουν λίγες αποδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται στα σχολεία».

Το πόρισμα αυτό, που κοινοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, συνοδεύεται από το επιχείρημα ότι αν το φθινόπωρο υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά και αντίθετα να κλείσουν οι παμπ και άλλα καταστήματα και επιχειρήσεις που δεν παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες.

Τη θέση αυτή έχει υποστηρίξει τόσο η Επίτροπος Παιδιών Αν Λόνγκφιλντ όσο και ο Αρχίατρος της Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι.

Η Επίτροπος Παιδιών, εξάλλου, δήλωσε ότι από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνεται τακτική εξέταση δασκάλων και μαθητών, ώστε να εντοπίζεται το συντομότερο δυνατό ένα κρούσμα κορωνοϊου. Αυτοί οι τακτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι, πάντως, δεν περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά σχέδια. Ο Υφυπουργός Παιδείας Νικ Γκιμπ είπε ότι τα διαγνωστικά τεστ θα γίνονται μόνο σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο χθεσινός ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο (έως τις 9 το πρωί της Κυριακής) ήταν 1.062. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο στη χώρα από τις 25 Ιουνίου.

Πηγή: skai.gr