Τζόνσον για εμπορική συμφωνία με ΕΕ: «Δύσκολα τα πράγμα τα» αλλά θα συνεχίσουμε να μιλάμε

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα» αναφορικά με την προοπτική επίτευξης εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ για την περίοδο μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους.

«Προφανώς η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πάντοτε ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να μιλάμε αν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας», συμπλήρωσε ωστόσο ο Βρετανός ηγέτης.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τους νόμους της, καθώς για αυτό ψήφισαν οι πολίτες υπέρ του Brexit.

Αναφερόμενος σε ένα από τα εμπόδια της συμφωνίας, τα αλιευτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων ψαράδων στα βρετανικά ύδατα, σχολίασε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να ελέγχει τα ύδατα και τα αλιευτικά δικαιώματα.

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή, θα συνεχίσουμε να μιλάμε, αλλά πρέπει να πω ότι τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα. Υπάρχει ένα κενό που χρειάζεται να γεφυρωθεί», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, καλώντας την ΕΕ «να λογικευτεί» και να προτείνει και η ίδια κάτι αποδεκτό.

Παραδέχθηκε δε ότι ένα εμπορικό no deal θα είναι αρχικά δύσκολο, αλλά επανέλαβε ότι η Βρετανία «θα ευδοκιμήσει σθεναρά» ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση.

Νωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ είχε προειδοποιήσει ότι απομένουν «μόνο λίγες ώρες» για την επίτευξη συμφωνίας.