Τζόνσον για 1 χρόνο lockdown: Πολλά ευχόμαστε να είχαμε κάνει διαφορετικά...

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «υπάρχουν πιθανώς πολλά πράγματα που ευχόμαστε να είχαμε κάνει διαφορετικά» ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σε μια συνέντευξη Τύπου σαν μικρό απολογισμό του ενός χρόνου από το πρώτο lockdown που συμπληρώνεται σήμερα (23 Μαρτίου), ο κ. Τζόνσον έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «παρανοήσεις» που υπήρχαν στην αρχή της πανδημίας για την πραγματικότητα ως προς τη μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς συμπλήρωσε ότι εύχεται να γνώριζαν οι επιστήμονες όσα γνωρίζουν τώρα για τον ιό. Όπως είπε, αυτό θα απαιτούσε καλύτερη ικανότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ πιο γρήγορα, κάτι όμως που δεν υπήρχε στην αρχή.

Από την πλευρά του ο αρχίατρος Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι πρόσθεσε ότι θα ευχόταν να υπήρχε στην αρχή καλύτερη εικόνα για το πόσο μεγάλη ήταν η διασπορά του ιού στην Ευρώπη και πόσο μεγάλη ήταν η εισαγωγή κρουσμάτων από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να επιβληθούν πιο νωρίς περιορισμοί στις αφίξεις.

Ερωτηθείς για την προοπτική θερινών διακοπών για τους Βρετανούς στους αγαπημένους τους ευρωπαικούς προορισμούς, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς» για οριστικές αποφάσεις. Συνέστησε υπομονή μέχρι την αναφορά της Ομάδας Εργασίας για τα διεθνή ταξίδια, που αναμένεται στις 12 Απριλίου.

Κάνοντας ξανά λόγο για «τρίτο κύμα» της πανδημίας στην ηπειρωτική Ευρώπη που «αναμφίβολα» θα πλήξει και τη Βρετανία, σχολίασε ότι για την ώρα «τα πράγματα σίγουρα μοιάζουν δύσκολα».

Από εκεί και πέρα εξήρε τη συσπείρωση, το θάρρος και την υπομονή των Βρετανών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ξεχώρισε ως μεγαλύτερη αρνητική κληρονομία της πανδημίας το χαμένο έδαφος στην εκπαίδευση των παιδιών, προανήγγειλε την ανέγερση μνημείου για τους θανόντες κατά την πανδημία και είπε πως με τη βοήθεια της επιστήμης η Βρετανία έχει αποκτήσει «το πάνω χέρι» στη μάχη με τον κορωνοϊό.

«Βήμα-βήμα, εμβόλιο το εμβόλιο, αυτή η χώρα είναι στο μονοπάτι ανάκτησης των ελευθεριών μας», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Οι δύο επιστήμονες που πλαισίωναν τον κ. Τζόνσον απέδωσαν την ανακοπή της πτωτικής τάσης των κρουσμάτων που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, κάνοντας λόγο για «αναμενόμενη» εξέλιξη.

Τόνισαν επίσης ότι στόχος τους είναι να πέσουν όσο πιο χαμηλά γίνεται τα κρούσματα, καθώς θεωρούν «σχεδόν μηδενικές» τις πιθανότητες πλήρους εξάλειψης του κορωνοϊού, ο οποίος πιθανώς θα επανακάμπτει περιοδικά, ιδίως τους χειμώνες.
 

Πηγή: skai.gr