Τζόνσον: Εφικτή η νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ εντός της μεταβατικής περιόδου

Λονδίνο,Θανάσης Γκαβός

Βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου του Brexit, που λήγει στο τέλος του 2020, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος γιατί μεταξύ του Ιανουαρίου (ημερομηνία του Brexit) και του τέλους του επόμενου έτους δε θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και να έχουμε μία θαυμάσια νέα συνεργασία με την ΕΕ βασισμένη σε μηδενικούς δασμούς, μηδενικές ποσοστώσεις και με όλους τους υπόλοιπους τρόπους με τους οποίους θέλουμε να είμαστε μία φιλοευρωπαϊκή χώρα», είπε σε πρωινή τηλεοπτική του συνέντευξη στο BBC ο κ. Τζόνσον.

Λίγο αργότερα, απαντώντας ζωντανά σε ερωτήσεις ακροατών του ραδιοφώνου του BBC, ο Μπόρις Τζόνσον διέψευσε τον ισχυρισμό του Νάιτζελ Φάρατζ ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης προσπάθησαν να πείσουν τον ίδιο και αλλά στελέχη του Κόμματος του Brexit να μη διεκδικήσουν στις προσεχείς εκλογές έδρες που κατέχουν οι Εργατικοί, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επικράτησης των Συντηρητικών.

Ο κ. Φάρατζ είπε την Πέμπτη ότι έγινε προσφορά στο ίδιο και σε αλλά οκτώ στελέχη του κόμματός του να γίνουν μέλη της Βουλής των Λόρδων ως αντάλλαγμα για την απόσυρσή τους από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ανοησίες», προσθέτοντας ότι ενώ είναι βέβαιος πως γίνονται συζητήσεις μεταξύ πολιτικών όλων την κομμάτων, «σίγουρα σε κανέναν δεν έχει προσφερθεί τοποθέτηση στη Βουλή των Λόρδων».

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική εκστρατεία, οι Συντηρητικοί ανακοινώνουν σήμερα ένα κονδύλι της τάξης των 150 εκατομμυρίων λιρών για την αναζωογόνηση «παραμελημένων» κεντρικών εμπορικών οδών σε διάφορες πόλεις.

Την Πέμπτη η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ υποσχέθηκε καλύτερο έλεγχο της μετανάστευσης με βάση ένα σύστημα βαθμοδότησης των επίδοξων μεταναστών στα πρότυπα του αυστραλιανού συστήματος. Η κα Πατέλ απέφυγε, ωστόσο, να θέσει αριθμητικούς στόχους. 

Ένα δικαιότερο και πιο ανθρώπινο μεταναστευτικό σύστημα υποσχέθηκε και ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, αρνούμενος ωστόσο να πει αν αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των μεταναστών επί δικής του πρωθυπουργίας θα αυξανόταν ή θα μειωνόταν.

Η μεγάλη εξαγγελία των Εργατικών την Πέμπτη, ωστόσο, ήταν η δέσμευση για δωρεάν παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης ίντερνετ για όλους τους Βρετανούς, μέτρο που το κόμμα φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει με αύξηση φόρων επί των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.