Τζόνσον: Δεν παραιτούμαι για να μην καθυστερήσει το Βrexit - Ευθύνη μου να ηγηθώ

Την επιθυμία του να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στο BBC από το Μάντσεστερ, όπου αρχίζει σήμερα Κυριακή το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες θέλουν να υλοποιηθεί το Brexit ώστε η προσοχή να στραφεί σε θέματα της καθημερινότητάς τους, κάτι που όπως σημείωσε θα κάνει μία αυτοδύναμη Συντηρητική κυβέρνηση υπό τον ίδιο.

Έχοντας δει το Εργατικό Κόμμα να απορρίπτει μέχρι στιγμής την πρόκλησή του για υποβολή πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησής του, ο κ. Τζόνσον είπε ότι το «έντιμο πράγμα» για την αντιπολίτευση θα ήταν να προκαλέσει αυτές τις εκλογές.

Σε μια τέτοια περίπτωση απέκλεισε την πιθανότητα προεκλογικής συμμαχίας με το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.

Απέκλεισε επίσης την πιθανότητα παραίτησής του ώστε να μην υποχρεωθεί να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit, επιμένοντας ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» για μία συμφωνία με την ΕΕ και ότι η χώρα θα βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Ο κ. Τζόνσον απέδωσε σε παρεξήγηση την οργή που έχει προκληθεί στην αντιπολίτευση μετά από το χαρακτηρισμό «τρίχες» που χρησιμοποίησε στη συνεδρίαση της Τετάρτης στη Βουλή για να απαντήσει σε γυναίκα βουλευτή των Εργατικών που τον καλούσε να μετριάσει τη γλώσσα του διότι υποκινεί πολίτες σε απειλές κατά της ζωής βουλευτών.

Ο πρωθωυπουργός είπε ότι ο χαρακτηρισμός δεν αναφερόταν στην ανησυχία της βουλευτού, αλλά στην υπόδειξή της να μη χρησιμοποιεί τον όρο «νομοθετική πράξη παράδοσης» όταν μιλά για το νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit.

Υπερασπίστηκε φράσεις σαν αυτή αρνούμενος ότι υποκινούν βία, σημείωσε ότι «όλοι πρέπει να ηρεμήσουν» και σχολίασε ότι ο ίδιος είναι «πρότυπο αυτοσυγκράτησης».

Χαρακτήρισε επίσης «πρωτοφανή» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου, λέγοντας ότι θα έχει «μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Σε άλλη συνέντευξη, προς τη Sunday Telegraph, δήλωσε ότι από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο ενεπλάκη σε μία κατά την άποψή του αμιγώς πολιτική απόφαση, «υπάρχει τουλάχιστον ένα επιχείρημα να υπάρχει κάποιας μορφής λογοδοσία» του δικαστηρίου προς τους πολιτικούς, παραπέμποντας στο αμερικανικό σύστημα πολιτικής επιλογής των κορυφαίων δικαστών της χώρας.

Απέφυγε, εξάλλου, να επιβεβαιώσει δημοσίευμα των Sunday Times ότι απολογήθηκε προσωπικά προς τη βασίλισσα μετά από την απόφαση του Ανωτάτου για το γεγονός ότι την έφερε σε δύσκολη θέση από τη στιγμή που η εισήγησή του προς εκείνη για κλείσιμο της Βουλής αποδείχθηκε ότι ήταν παράνομη.

Απέφυγε, επίσης, να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες η φίλη του Αμερικανίδα επιχειρηματίας Τζένιφερ Αρκιούρι έλαβε δημοτικές επιχορηγήσεις τον καιρό που ο ίδιος ήταν δήμαρχος Λονδίνου.

Ο κ. Τζόνσον υπονόησε ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη καταγγελία και ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες. Στη σχετική ερώτηση του BBC είπε ότι δεν υπήρχε κάποια σύγκρουση συμφέροντος που θα όφειλε ως δήμαρχος να έχει δηλώσει.

Οι Sunday Times, που αποκάλυψαν την υπόθεση την περασμένη Κυριακή, σήμερα επανέρχονται γράφοντας ότι η νεαρή επιχειρηματίας είχε εκμυστηρευτεί σε τέσσερις φίλους της πως διατηρούσε σεξουαλική σχέση με τον τότε δήμαρχο Λονδίνου.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί από τη σημερινή ηγεσία του δήμου του Λονδίνου στην επιτροπή που εξετάζει τη διαγωγή αστυνομικών διευθύνσεων ώστε να κριθεί κατά πόσο πρέπει να ξεκινήσει έρευνα κατά του Μπόρις Τζόνσον. Ως δήμαρχος ήταν τότε και ο πολιτικός επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου.

Ο Μπόρις Τζόνσον έφτασε στο Μάντσεστερ για το κομματικό συνέδριο συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Κάρι Σίμοντς.

Η πρώτη μεγάλη πολιτική εξαγγελία λίγο πριν αρχίσει το συνέδριο ήταν το σχέδιο για κατασκευή 40 καινούριων νοσοκομείων την επόμενη δεκαετία έναντι 13 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να κλείσει το συνέδριο με ομιλία το μεσημέρι της Τετάρτης, παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα η Βουλή των Κοινοτήτων θα έχει την εβδομαδίαια συνεδρίαση με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, μετά από την άρνηση της αντιπολίτευσης στο αίτημα για ένα τριήμερο διάλειμμα ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα το συνέδριο των Τόρις.

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο