Τζόνσον: Από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εξαρτάται η άρση των περιορισμών

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η απόφαση για την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας στις 21 Ιουνίου θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Ο καθένας μπορεί να δει πολύ ξεκάθαρα ότι τα κρούσματα ανεβαίνουν και ότι σε ορισμένες περιοχές ανεβαίνουν και οι νοσηλείες», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα 7.540 κρούσματα του 24ώρου, τα περισσότερα από το τέλος Φεβρουαρίου και την επαναφορά σε τετραψήφιο αριθμό νοσηλευόμενων μετά από περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Σε ερώτηση για την «ημέρα ελευθερίας» στις 21 Ιουνίου, απάντησε ότι η κυβέρνηση θα κρίνει με βάση τα δεδομένα για το κατά πόσο τα εμβόλια «έχουν χτίσει αρκετή προστασία στον πληθυσμό ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο».

Η απόφαση θα ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα, όπως επαναβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον.

Εν τω μεταξύ, ο γνωστός επιδημιολόγος του Imperial College καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον που δήλωσε ότι η κυρίαρχη στη Βρετανία ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, συμπλήρωσε ότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν «σημαντικό κίνδυνο τρίτου κύματος» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημείωσε ότι αυτό το κύμα θα μπορούσε να είναι είτε σημαντικά χαμηλότερης ισχύος από το δεύτερο κύμα είτε του ίδιου μεγέθους. «Αυτό, κατά τρόπο κρίσιμο, εξαρτάται από το πόσο αποτελεσματικά είναι ακόμα τα εμβόλια ως προς την προστασία έναντι της (ινδικής) μετάλλαξης Delta, καθώς και από ορισμένες άλλες άγνωστες παραμέτρους», είπε ο Βρετανός καθηγητής.
 

Πηγή: skai.gr