Τζον Λένον-40 χρόνια μετά: Τι λέει ο δημοσιογράφος που έφτασε 1ος στο σημείο δολοφονίας

Πριν από 40 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, ο Τζον Λένον, το εμβληματικό «σκαθάρι» έπεσε νεκρός καθώς επέστρεφε στο σπίτι του στο κτίριο Ντακότα της Νέας Υόρκης. Ο Τομ Μπρουκ ήταν ο πρώτος Βρετανός δημοσιογράφος που έφτασε στο σημείο του εγκλήματος και μετέδωσε τη δραματική είδηση. Τώρα, περιγράφει πως ακόμη τον στοιχειώνει ο θάνατος του Λένον.

Καθώς περπατάω καθημερινά στη Νέα Υόρκη έρχεται συνεχώς στο μυαλό μου ο Τζον Λένον, η ζωή αλλά και ο θάνατός του, περιγράφει.

«Τώρα ζω τέσσερα τετράγωνα από τη Ντακότα, περνάω μπροστά από τον κτίριο σχεδόν κάθε μέρα» αναφέρει ο Μπρουκ και περιγράφει πως το γυμναστήριό του βρίσκεται σε ένα συγκρότημα το οποίο περιλαμβάνει και ένα ξενοδοχείο, το ίδιο στο οποίο πέρασε την πρώτη του νύχτα στη Νέα Υόρκη ο δολοφόνος του Λένον, Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.

O δημοσιογράφος του BBC αναφέρει ότι η 40ετή καριέρα του περιείχε πλήθος ρεπορτάζ και συνεντεύξεις μεγάλων ονομάτων, αλλά καθορίστηκε από τον θάνατο του Τζον Λένον. Όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζει και συναντά τον ρωτούν πως είναι να καλύπτεις ένα θέμα όπως την δολοφονία ενός μουσικού θρύλου.

«Λοιπόν, πρέπει να το παραδεχθώ, ήταν μια μεγάλη ιστορία αλλά η μετάδοση ήταν αρκετά απλή. Είχα καταλάβει ένα δημόσιο τηλεφωνικό θάλαμο μπροστά από την Ντακότα, και έστελνα ερωτήματα από τον παρουσιαστή Μπράιαν Ρέντχεντ του BBC Radio Four Today μεταξύ άλλων, στο Λονδίνο και μεταδίδοντας τις τελευταίες εξελίξεις».

Όταν ήταν εκτός θαλάμου έπαιρνε συνεντεύξεις από τους εκατοντάδες θαυμαστές του Λένον και των Beatles που είχαν κατακλείσει τον δρόμο.

«Όλοι γύρω μου έκλαιγαν, κάποιοι φανς ήταν σε κατάσταση υστερίας. Ήμουν και ο ίδιος θαυμαστής του Λένον», αναφέρει ο Μπρουκ και παραδέχεται ότι ενώ ήταν τόσο συγκινημένος, κατάφερνε να μην κλάψει ενώ ήταν στον "αέρα".

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια νεαρή γυναίκα που είπε: “Νιώθω σαν να μου έριξαν γροθιά στο στομάχι”. Νομίζω ότι οι λέξεις της περιγράφουν απόλυτα την κατάσταση».

Δύο χρόνια αργότερα, ο δημοσιογράφος του BBC γύρισε στην Ντακότα για να πάρει συνέντευξη από την σύντροφό του, την Γιώκο Όνο, η οποία μιλούσε για τον Λένον σαν να βρισκόταν ακόμη στη ζωή.

«Είναι ακόμη ζωντανός, είναι εδώ μαζί μας, το πνεύμα του θα συνεχίζει, δεν μπορείς να σκοτώσεις κάποιον έτσι εύκολα», είπε η Γιόκο Όνο.

Ο Μπρουκ δηλώνει ότι 40 χρόνια μετά η δήλωση της Όνο ισχύει και αυτό είναι το πιο σημαντικό, πόσο νιώθουμε μαζί μας το πνεύμα του Λένον μέσα τα εκατομμύρια νέων που ακόμη εμπνέονται από την μουσική του.

Πηγή: BBC 

Πηγή: skai.gr
TAGS: Beatles