Τζίμι Χόφα: Λύθηκε o γρίφος της εξαφάνισης του ανθρώπου που έπαιξαν Αλ Πατσίνο και Νίκολσον;

H εξαφάνισή του παραμένει επί 46 χρόνια ένας άλυτος γρίφος, αν και όλοι δείχνουν τη μαφία για τη δολοφονία του. Τον υποδύθηκαν οι Οσκαρικοί ηθοποιοί Τζακ Νίκολσον (1992) και Αλ Πατσίνο (2019). Και οι αμερικανικές αρχές ίσως βρίσκονται κοντά στη λύση του μυστηρίου.

Ο λόγος για τον αρχισυνδικαλιστή Τζίμι Χόφα, τη ζωή του οποίου απεικόνισε στη μεγάλη οθόνη ο Μάρτιν Σκορτσέζε με την ταινία "The Irishman". Πλάι στον Αλ Πατσίνο, και ο Ρόμπερτ ντε Νίρο. 

Ο Τζέιμς "Τζίμι" Χόφα  ήταν Αμερικανός επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου των Οδηγών Φορτηγών (Teamsters Union) των ΗΠΑ από το 1957 μέχρι το 1971. Εξαφανίστηκε στις 30 Ιουλίου 1975 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και επίσημα δηλώθηκε ως θανών επτά χρόνια αργότερα, στις 30 Ιουλίου 1982. 

Οι αρχές έλαβαν πρόσφατα μια πληροφορία ότι ένας πρώην εργαζόμενος σε χώρο υγειονομικής ταφής στο Τζέρσεϊ Σίτι είχε πει ότι ο πατέρας του του είπε ότι είχε θάψει το πτώμα του Χόφα. Η εξαφάνισή του είχε συνδεθεί εδώ και καιρό με την αμερικανική μαφία, με την οποία ο Χόφα είχε μια ταραχώδη σχέση.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο εργάτης σε χωματερές Φρανκ Καπόλα, ο οποίος απεβίωσε το Μάρτιο του 2020, είπε σε ένα φίλο του λίγο πριν πεθάνει ότι ο πατέρας του τού είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε λάβει εντολή από μια συμμορία αγνώστων αντρών να θάψει το σώμα του Χόφα υπόγεια σε ένα μεταλλικό βαρέλι. 

Πράκτορες με εντάλματα έρευνας έφτασαν στον χώρο, που ήταν χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, και διεξήγαγαν έρευνα στις 25 και 26 Οκτωβρίου. Ένας εκπρόσωπος του FBI είπε στην αμερικανική εφημερίδα ότι προς το παρόν "τα δεδομένα αναλύονται". 

Ο Χόφα εξαφανίστηκε στις 30 Ιουλίου 1975, από το πάρκινγκ του εστιατορίου "Red Fox" στο Μπλούμφιλντ του Ντιτρόιτ. Είχε πει σε άλλους ότι επρόκειτο να συναντήσει εκεί δύο αρχηγούς της Μαφίας. Τον Άντονι Τζιακαλόνε και τον Άντονι Προβενζάνο (με το προσωνύμιο "Tόνι Προ"). Ο Χόφα 30 λεπτά νωρίτερα στο ραντεβού, τηλεφώνησε στη σύζυγό του και τις είπε ότι θα περίμενε λίγα λεπτά ακόμη. Επίσης ένας οδηγός φορτηγού είδε τον Χόφα στο πάρκινγκ, μέσα σε ένα αυτοκίνητο μαζί με έναν άλλο επιβάτη. Η σύζυγος του Χόφα ανεφέρε ότι η εξαφάνιση έγινε εκείνο το απόγευμα. Η αστυνομία βρήκε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ ξεκλείδωτο και χωρίς κάποια ένδειξη, για το τι συνέβη στον Χόφα. Ο Τζιακαλόνε και ο Προβένζανο αρνήθηκαν ότι είχαν κάποια συνάντηση στο εστιατόριο εκείνο το απόγευμα με τον Χόφα. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που ακολούθησαν, τόσο από την αστυνομία άλλα και από το FBI, δεν κατέληξαν κάπου για το τι απέγινε ο Χόφα. Στις 30 Ιουλίου 1982, εφτά χρόνια μετά ο Τζίμι Χόφα ανακηρύχθηκε επισήμως νεκρός. Έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες και φήμες από τότε, χωρίς ωστόσο να αποδειχθεί κάτι.

Πηγή: nytimes.com
TAGS: μαφία