Τζεντιλόνι: Η ΕΕ εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας που δεν θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όμως οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε σήμερα στο Τσερνόμπιο ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της ανάπτυξης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά όχι ύφεση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% είναι υπερβολικά αισιόδοξη και η ΕΕ δεν θα την επιτύχει.

ΗΠΑ: Ειδική μονάδα κρούσης εντοπίζει Ρώσους ολιγάρχες που επιχειρούν να αποφύγουν τις κυρώσεις

Η ειδική μονάδα κρούσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που έχει επιφορτιστεί με την στοχοθέτηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών έχει εντοπίσει αποδείξεις για προσπάθειες αποφυγής των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία ή μετακίνησης περιουσιακών στοιχείων πριν από πιθανές κυρώσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μονάδας αυτής.

Ο Άντριου Άνταμς, βετεράνος εισαγγελέας που επιλέχτηκε να ηγηθεί της νέας ομάδας κρούσης "KleptoCapture" του υπουργείου που συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε έρευνες για παράνομα κέρδη ολιγαρχών έχει φτάσει σε «πρωτοφανές υψηλό επίπεδο» στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν προσπάθειες σε εξέλιξη - ορισμένες από αυτές που έχουν δημοσιευθεί - να μεταφερθεί, για παράδειγμα, κινητή περιουσία με τη μορφή γιοτ, αεροπλάνων... σε δικαιοδοσίες όπου, νομίζω, οι άνθρωποι έχουν την αντίληψη ότι θα ήταν πιο δύσκολο να διερευνηθεί και πιο δύσκολο να παγώσουν (σ.σ. τα περιουστιακά στοιχεία)», είπε ο Άνταμς.

Στόχος της ειδικής ομάδας κρούσης είναι να τεθούν υπό πίεση τα οικονομικά των Ρώσων ολιγαρχών σε μια προσπάθεια να πιέσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει την στρατιωτική του επίθεση στην Ουκρανία.

Το όνομα της μονάδας είναι ένα παιχνίδι με τη λέξη "kleptocracy", μια αναφορά σε διεφθαρμένους αξιωματούχους που κάνουν κατάχρηση εξουσίας για να συσσωρεύσουν πλούτο. Η μονάδα κρούσης περιλαμβάνει εισαγγελείς, ανακριτές και αναλυτές από πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο τον Πούτιν, πολλούς από τους πλούσιους φίλους του και δεκάδες ρωσικές επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες, ορισμένες από τις οποίες κατηγορούνται για διάδοση παραπληροφόρησης που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ