Τζαμί «στα χρώματα του ουράνιου τόξου» σε νέο χαρτονόμισμα ξεσηκώνει τους Αιγυπτίους (pic) 

Οι πρώτες φωτογραφίες των νέων σύγχρονων τραπεζογραμματίων της Αιγύπτου, γνωστά ως «πλαστικά τραπεζογραμμάτια», δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στις 1 Αυγούστου. Οι φωτογραφίες των νέων χαρτονομισμάτων έγιναν viral, αλλά για τους… λάθος λόγους, καθώς πολλοί θεατές προσβλήθηκαν από το υδατογράφημα των 20 λιρών του Μεγάλου Τζαμιού του Μοχάμεντ Άλι στο Κάιρο, το οποίο φαίνεται να καλύπτεται από τα χρώματα του ουράνιου τόξου, δηλαδή τα χρώματα της «σημαίας υπερηφάνειας» της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. 

Δεν ήταν λίγοι οι Αιγύπτιοι που θεώρησαν ότι ένα τζαμί καλυπτόμενο από τα χρώματα του ουράνιου τόξου συνιστά βεβήλωση ενός ισλαμικού συμβόλου και  ακατάλληλο για νόμισμα μιας αραβικής ισλαμικής χώρας. 

Ωστόσο, κάποιοι τόνισαν ότι τα χρώματα του ουράνιου τόξου  χρησιμοποιούνται συχνά για «αισθητικούς σκοπούς» και δεν πρέπει να θεωρούνται αμφιλεγόμενα, τονίζοντας ότι το χαρτονόμισμα των 20 λιρών φαίνεται έτσι στις εικόνες επειδή το υδατογράφημα είναι ιριδίζον, μια ιδιότητα που προστατεύει από την πλαστογραφία… 

Τον Ιούλιο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδια της να αλλάξει μερικά από τα παραδοσιακά τραπεζογραμμάτια της ξεκινώντας από τα χαρτονομίσματα των 10 και 20 λιρών. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου σχεδιάζει να λανσάρει τα νέα τραπεζογραμμάτια στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα χάρτινα, καθώς είναι πιο ανθεκτικά, ακόμα και στην υγρασία. Είναι επίσης κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. 

Τα νέα αιγυπτιακά τραπεζογραμμάτια ακολουθούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται στην εκτύπωση χρημάτων παγκοσμίως, καθιστώντας τα εξαιρετικά δύσκολη την πλαστογραφία τους. 

Τράπεζα της Αιγύπτου 

Πηγή: al-monitor.com