Τσεχία: Δεκάδες αστυνομικοί στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας

Η Τσεχία θα αναπτύξει τουλάχιστον 50 αστυνομικούς στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία για να τη βοηθήσει να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

«Επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και βοηθάμε (να φυλάσσονται) τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», συνόψισε ο τσέχος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ χθες έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Πράγα.

Το κόστος της αποστολής, η οποία σε πρώτη φάση προβλέπεται να διαρκέσει δύο μήνες, υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν από μερικές ημέρες, ο τσέχος λαϊκιστής πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις επισκέφθηκε το χωριό Ρόζκε, στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουδαπέστη λίγες ώρες αργότερα, προειδοποίησε εναντίον της «μαζικής ανεξέλεγκτης μετανάστευσης προς την Ευρώπη».

Στην Τσεχία θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar, ο κ. Μπάμπις και το λαϊκιστικό κόμμα ANO («Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών», το αρκτικόλεξο του κόμματος σχηματίζει τη λέξη «ναι» στα τσεχικά) οδεύει να εξασφαλίσει το 24,5% των ψήφων. Τη δεύτερη και την τρίτη θέση αναμένεται να καταλάβουν αντίστοιχα η δεξιά παράταξη SPOLU («Μαζί»), με 23% και το κόμμα των Πειρατών και των Δημάρχων, με το 20,5%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τη 13η ως την 22η Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 πολιτών.

Η διήμερη ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας τσεχικής Βουλής είναι προγραμματισμένο να αρχίσει την 8η Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ