Φόβοι για ραδιενέργεια στο Τσερνομπίλ: «Κανονικά επίπεδα», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι

Εντονότατη ανησυχία επικρατεί τα τελευταία 24ωρα για πιθανό πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι «κανονικά», ωστόσο η παρουσία του στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, αναζωπύρωσε τους φόβους των Ευρωπαίων.

Νωρίτερα δημιουργήθηκε σύγχυση λόγω «λανθασμένης μετάφρασης» των δηλώσεων του Ραφαέλ Γκρόσι από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο προχώρησε σε διόρθωση.

Ο Ραφέλ Γκρόσι επισκέφθηκε την περιοχή με αφορμή την επέτειο της έκρηξης του 1986 και μετά από πληροφορίες που συγκέντρωσε, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η κατοχή των εγκαταστάσεων από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν πολύ επικίνδυνη», συμπληρώνοντας ότι «τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή δεν είναι φυσιολογικά»,

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες, εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με συμπτώματα δηλητηρίασης από το Τσερνομπίλ σε νοσοκομεία της Λευκορωσίας. Ακολούθησε η εκκένωση της περιοχής από τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς οι ανώτεροι έκριναν ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία των δυνάμεων που είχαν εγκαταστήσει για τον έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Πηγή: skai.gr