Τσαβούσογλου: Δίαυλοι επικοινωνίας με Ελλάδα- Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες να μεσολαβούν

Τσαβούσογλου: Δίαυλοι επικοινωνίας με Ελλάδα- Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες να μεσολαβούν

Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή καμία τρίτη χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο δίκτυο NTV, στο περιθώριο της επικείμενης επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

Όπως είπε ο κος Τσαβούσογλου είναι σημαντικό για τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να διατηρήσουν τον διάλογο και πρόσθεσε ότι η πρόταση για το συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι επίσης μια πρόταση που έγινε για αυτόν τον σκοπό.

"Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο ως δυο γειτονικές χώρες. Είναι σημαντικό να επιλύσαμε με διάλογο τα θέματα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο" είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κο Τσαβούσογλου, με την Ελλάδα δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ο μηχανισμός που προϋπήρχε εδώ και πέντε χρόνια.  

"Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις" τόνισε προσθέτοντας πως αυτό δεν ήταν εφικτό εξαιτίας της αρνητικής προσέγγισης της Ελλάδας.

Διακόπηκαν οι διερευνητικές συνομιλίες. Αργότερα επικράτησε ένταση στις σχέσεις με την πολιτική την οποία ακολούθησαν αποκλείοντας της Τουρκία στην ανατολική μεσόγειο. Μεσολάβησαν διάφορες χώρες και η ΕΕ, ανέφερε και συνόψισε πως η Τουρκία από την πλευρά της είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι με την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κος Τσαβούσογλου, η Τουρκία γνωρίζει ότι τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν δεν μπορούν να επιλυθούν με την πρώτη συνάντηση.

"Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πολιτική βάση και να κάνουμε βήματα για να λύσουμε τα προβλήματα μας μέσα σε αυτή την διαδικασία".

"Τώρα ο Δένδιας έρχεται στην Τουρκία. Θα ερχόταν χθες όμως εγώ του ζήτησα να έρθει σήμερα. Έπρεπε να πάω στις Βρυξέλλες για να συμμετέχω τις
συνομιλίες στο ΝΑΤΟ. Χαιρόμαστε που θα τον φιλοξενήσουμε στην Άγκυρα", περιέγραψε ξεκαθαρίζοντας σε μια ειλικρινή ατμόσφαιρα θα
συζητηθούν τα θέματα μεταξύ των δυο χώρων όπως Αιγαίο, Κύπρος και ανατολική Μεσόγειο.

"Είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Μπορούμε να διευθετήσουμε τα θέματα μεταξύ μας", κατέληξε.

Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου ο κος Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά «Στο Κράν Μποντάνα από το πρωί μέχρι το βράδυ λέγαμε στην ελληνική πλευρά ότι αυτές οι συνομιλίες θα είναι οι τελευταίες για ομοσπονδιακή λύση επειδή χωρίς πολιτική ισότητα δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτές οι συνομιλίες».

Δήλωσε πως η ελληνική πλευρά έκανε πίσω την τελευταία στιγμή για το θέμα της πολιτικής ισότητας. Και Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε καθαρά και ξάστερα: «Ο λαός μου δεν θέλει πολλά με τους Τουρκοκύπριους».

«Εμείς προτείναμε στον ΟΗΕ να συναντηθούμε στο σχήμα του 5+1 για να δούμε αν υπάρχει κοινός τόπος συζήτησης. Το δέχτηκαν. Εμείς είχαμε δεχτεί το Σχέδιο Αννάν αλλά η πλευρά των Ελληνκκυπρίων την τελευταία στιγμή έκανε πίσω. Έτσι οι Τουρκοκύπριοι ήταν πάντα σε μειονεκτική θέση οι Ελληνοκύπριοι απολάμβαναν τα οφέλη της ΕΕ» πρόσθεσε και διερωτήθηκε για το εάν όταν στα 53 χρόνια δεν έχει βρεθεί μια ομοσπονδιακή λύση, υπάρχει εγγύηση ότι θα βρεθεί τώρα.

Πηγή: skai.gr