Συνεχίζει τη ρητορική των προκλήσεων η Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να παρεμβαίνει ακόμη και στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βήμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στη χρήση του όρου «Μακεδονία» αναφερόμενος στη γειτονική χώρα και ζήτησε τα «ρέστα» από τις Βρυξέλλες, επειδή αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στα Σκόπια.

Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ευρώπη ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή της απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, για εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρόλο που εκείνη άλλαξε μέχρι και το όνομά της.

«Κύριε πρέσβη της Μακεδονίας, ας με συγχωρέσουν οι Έλληνες φίλοι μας που ακόμη λέω ‘Μακεδονία’. Γιατί; Διότι αλλάξατε το όνομά σας. Γιατί αλλάξατε το όνομά σας; Για να γίνετε εταίρος στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε. Εμείς ως ΝΑΤΟ κρατήσαμε το λόγο μας και σας προσκαλέσαμε. Δυστυχώς, η Ε.Ε. δεν κατάφερε να τηρήσει το λόγο της και δεν λάβατε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία του σε διεθνές τουρνουά γκολφ διπλωματών και επιχειρηματιών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε στο τέλος τον πρέσβη των Σκοπίων στην Άγκυρα, Ζβόνκο Μουτζούνσκι για τη συνεργασία και τη συνδρομή που παρέχει στην Τουρκία.
 

Πηγή: Βήμα