Τσαβούσογλου: Αν δεν πάρουμε τα F-35 μπορούμε να στραφούμε αλλού

Την πεποίθηση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες τελικά θα παραδώσουν τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία εξέφρασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως εάν η Ουάσιγκτον δεν ανταποκριθεί η Άγκυρα θα πρέπει να στραφεί αλλού και σε ακραία περίπτωση θα μπορούσε να αποκλείσει τους Αμερικανούς από την βάση του Ιντσιρλίκ.

Στον απόηχο δημοσιευμάτων που θέλουν την Τουρκία να εξετάζει την απόκτηση ρωσικών μαχητικών σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν την παράδοση των F-35, ο κ. Τσαβούσογλου υπενθύμισε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV πως η σύμβαση με τους Αμερικανούς είναι συνολική κι ότι η Άγκυρα έχει τακτοποιήσει όλα τα οικονομικά ζητήματα.

«Δεν ανησυχώ, το συμβόλαιο είναι νομικά δεσμευτικό, δεν μπορεί να τερματισθεί εύκολα, είπε.

Εάν όμως τα αεροσκάφη δεν παραδοθούν «τότε θα ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας αλλού», προσέθεσε με νόημα ο κ. Τσαβούσογλου, αν και άφησε να εννοηθεί πως η Ρωσία δεν είναι η μοναδική εναλλακτική λύση.

«Μπορεί να αγοράσουμε [αεροπλάνα] και από την Ρωσία και από μια χώρα του NATO».

Εάν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ φτάσουν στα άκρα και στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει την βάση του Ιντσιρλίκ στην αμερικανική Αεροπορία.

Η πώληση των F-35 έχει ανασταλεί προσωρινά με ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι σε πολλά θέματα, όπως σε αποφάσεις που αφορούν κυρώσεις, το Κογκρέσο αφήνει τον τελευταίο λόγο στον Λευκό Οίκο.
Πηγή: skai.gr