Τρομερό λάθος από τη βρετανική αστυνομία

Τρομερό λάθος χαρακτηρίζει ανεξάρτητη επιτροπή της βρετανικής αστυνομίας τον πυροβολισμό του Βραζιλιάνου Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες το 2005 από βρετανούς αστυνομικούς, που θεώρησαν εσφαλμένως ότι ήταν καμικάζι, και κατηγορεί ανώτατο αξιωματικό της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για την απόκρυψη της πληροφορίας ότι σκοτώθηκε ένας αθώος.

Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή της η Επιτροπή Παραπόνων της Αστυνομίας (IPCC) καταγγέλλει σοβαρές αδυναμίες στο χειρισμό από την αστυνομία των πληροφοριών μετά τον πυροβολισμό του 27χρονου Μενέζες στο σταθμό μετρό του Στόκγουελ τον Ιούλιο του 2005.

Ο Άντι Χέιμαν, αναπληρωτής επιθεωρητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου (Met), παραπλάνησε το κοινό και απέτυχε να ενημερώσει τον αρχηγό της Met Ίαν Μπλερ με την πρώτη ευκαιρία για την υποψία ότι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ένας αθώος άνθρωπος, κρίνει η IPCC.

Ο πυροβολισμός του Μενέζες ήταν ένα τρομερό λάθος, δηλώνει ο Νάσεμ Μάλικ της επιτροπής, σημειώνοντας ότι εξέλαβαν κατά λάθος έναν τελείως αθώο άνθρωπο ως έναν από τους υπόπτους για τρομοκρατία και τον πυροβόλησαν.

Όσον αφορά τον αρχηγό της Σκότλαντ Γιάρντ, η IPCC κρίνει ότι ο Ίαν Μπλερ δεν παραπλάνησε το κοινό, αλλά κρατήθηκε στο σκοτάδι από τους ανώτερους αξιωματικούς του, μολονότι πολλοί από αυτούς άρχιζαν να αντιλαμβάνονται την αλήθεια. Ο επιθεωρητής (Μπλερ) έκανε πράγματι ανακριβείς δημόσιες δηλώσεις, όμως δεν συμπεραίνουμε ότι αυτό έγινε σκόπιμα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μεχμούντα Μίαν Πρίτσαρντ της IPCC.

Ωστόσο ο Χέιμαν παραπλάνησε το κοινό και ανώτερα στελέχη στη Met, σημείωσε.

Η ανεξάρτητη επιτροπή της αστυνομίας σημειώνει εξάλλου ότι στοιχεία για την πραγματική ταυτότητα του θύματος είχαν αρχίσει ήδη να προκύπτουν στη διάρκεια του απογεύματος της 22ας Ιουλίου, δηλαδή ώρες πριν ο Μπλερ δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι ο θάνατος του Μενέζες συνδέεται άμεσα με την συνεχιζόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Ο ντε Μενέζες δέχτηκε οκτώ πυροβολισμούς, επτά στο κεφάλι και έναν στον ώμο, το πρωί της 22ας Ιουλίου στη διάρκεια ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.



Πηγή: skai.gr