Τρομάζει η δυναμική της «Όμικρον» στη Βρετανία: Διπλασιάζονται ανά τριήμερο τα κρούσματα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμούν ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού στη χώρα διπλασιάζονται τουλάχιστον κάθε τρεις μέρες.

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον από το Imperial College του Λονδίνου, στα υπολογιστικά μοντέλα του οποίου αποδίδουν πολλοί την απόφαση για το πρώτο lockdown στην Αγγλία, δήλωσε ότι «οι αναλύσεις των υφιστάμενων δεδομένων από τα τεστ PCR στην κοινότητα στην Αγγλία υποδεικνύουν έναν χρόνο διπλασιασμού τουλάχιστον τριών ημερών ή λιγότερο»

Ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι τα κρούσματα της νέας παραλλαγής που έχουν ανιχνευθεί στην χώρα έχουν ανέλθει σε 336. Σημείωσε ότι κάποια από αυτά δε συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό, γεγονός από το οποίο συνάγεται ότι υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα «σε πολλές περιοχές» της επικράτειας.

Πάντως πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε χιλιάδες και ότι λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας είναι ζήτημα εβδομάδων και όχι μηνών παραλλαγή Όμικρον να υπερκεράσει την παραλλαγή Δέλτα και να καταστεί κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως επισήμανε ο κ. Τζάβιντ, άγνωστο παραμένει αν η νέα παραλλαγή προκαλεί σοβαρή νόσηση και κατά πόσο διαφεύγει την άμυνα των εμβολίων. Πάντως, πιστεύεται ότι κανένας από τους 336 φορείς της Όμικρον δεν έχει χρειαστεί νοσηλεία μέχρι στιγμής.

Από την αλλά η πλευρά, παράγοντες του συστήματος υγείας NHS προειδοποιούν ότι ακόμα και αν προκαλεί ήπια συμπτώματα, η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων από τα οποία αναπόφευκτα ένα ποσοστό θα χρειαστεί νοσηλεία, εντείνοντας την πίεση επί των νοσοκομείων στη δύσκολη χειμερινή περίοδο.

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ από το King's College του Λονδίνου, που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή καταγραφής συμπτωμάτων Covid με την ονομασία ZOE, προειδοποίησε ότι ακόμα και ένα στα τρία περιστατικά που θεωρούνται απλό κρυολόγημα οφείλεται στον κορωνοϊό. Κάλεσε λοιπόν τους κατοίκους της Βρετανίας να μένουν στο σπίτι ακόμα και αν δεν έχουν παρά ένα ήπιο συνάχι, ώστε να αποφύγουν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό εν αγνοία τους.